הגעתם ליוון בעקבות המצב הביטחוני בישראל? הפוסט הזה מיועד לכם

מתקפת הטרור המזעזעת של החמאס התרחשה ביום שבת ה-7 באוקטובר 2023. מאז חלפו כבר מספר ימים, אבל התחושות הקשות לא מתחילות אפילו להתפוגג. להפך: נראה, כי מיום ליום תחושת הטלטלה של חיינו רק מתעצמת.

השגרה שלנו הופרה באופן אנוש, ואנשים רבים שרויים במתח רב וקשה ומתקשים לתפקד.
בסיטואציה הזו אפשר בהחלט להבין את המשפחות עם הילדים הצעירים שמרגישות כי הן לא עומדות במתח בישראל, ארזו את הילדים וכמה פריטי לבוש ורכשו כרטיס טיסה ליוון. 

בימים האחרונים הגיעו לא מעט ישראלים ליוון, ונוספים ממשיכים להגיע. רובם מתכוונים להישאר ביוון מספר ימים או שבועות,  עד לחזרה הביתה לישראל. הרבה אימהות עם ילדים קטנים, שהגיעו לבד ללא בן הזוג. אבל לא רק. 

איך להתנהל במציאות החדשה שנכפתה עלינו פתאום? האם צריך לחשוש ביוון? לאן כדאי ללכת? איך להתארגן? "טיוליסט" עם כל מה שחשוב לדעת בתקופה הלא פשוטה הזו.

האם בטוח ביוון?

יוון היא ארץ שקטה, נעימה ובגדול: אחת הידידותיות כלפי ישראל וישראלים בכלל. ישראלים ביוון מרגישים בנוח כמעט בכל מקום.

כלכלת יוון נסמכת בעיקר על תיירות, והתיירות של ישראלים ביוון מאוד מפותחת. נראה שאין כמעט ישראלי שלא ביקר באחד מאיי יוון, וישראלים רבים נוהגים בכל שנה לטוס לאי אחר ביוון, מכירים היטב את אתונה וסלוניקי וגם את שאר החלקים המרהיבים של יוון היבשתית.

העובדה הזו הופכת את הישראלים לאורחים רצויים מאוד ביוון. היוונים בדרך כלל חמים ושמחים לקראת האורחים מישראל. אגב, ישנם אזורים ביוון, בעיקר בצפון יוון ההררית, שרוב התיירים בהם הם מישראל (למשל כפרי זגוריה). כשתאמרו שאתם מישראל, תתקבלו במאור פנים ואולי גם בכמה מילים בעברית שהמארח מכיר.

מניסיון אישי אני יכולה לומר, שיוון היא כמעט המדינה היחידה, בה אני מרגישה בנוח להסתובב עם ילדים שמדברים בקול רם בעברית, ואין בי כל הזמן את החשש והצורך להסות אותם, על מנת שלא ידעו שאנו מישראל.

כמה זמן אפשר לשהות ביוון?

ישראלים שאין להם אזרחות אירופאית יכולים לשהות ביוון (או בכל אחת ממדינות האיחוד האירופאי) למשך 90 יום בתוך כל 6 חודשים. 
המשמעות היא שאם כבר הייתם באירופה בחודשים האחרונים, למשל טיילתם שבועיים באוגוסט באירופה, תוכלו לשהות ביוון 75 יום ולא יותר. 
מאחר שרוב הישראלים שמגיעים ליוון בימים האחרונים עושים זאת במטרה להישאר שבועיים עד חודש ולא יותר, לא צפוי לכם כל קושי.

איפה להתמקם: אתונה? אולי באחד האיים? פלופונס?

יוון מורכבת מיוון היבשתית ויוון של האיים. בדרום יוון היבשתית ממוקמת אתונה, עיר הבירה, ואחד היעדים המרכזיים אליהם ממשיכות להתקיים בימים אלו טיסות מישראל ואל ישראל. 

אתונה היא עיר גדולה, על כל המשתמע (לטוב ולרע). יש בה אוכלוסייה מגוונת, היא סואנת ורועשת. 

מערבית לאתונה שוכן חצי האי פלופונס. זהו אזור גדול, כמעט בשטח מדינת ישראל כולה, שהוא יעד תיירות נפלא בימים שגרתיים. 

דרומית לאתונה נמצאים איי יוון, הגדול שבהם הוא כרתים.

רוב הטיסות מישראל בימים אלו נוחתות באתונה

בימים שאחרי ה-7 באוקטובר, חברות תעופה זרות רבות ביטלו את כלל הטיסות שלהן לישראל ומישראל.

החברות הישראליות ממשיכות לטוס ואיתן גם עוד כמה חברות זרות.

אחד הקווים הפעילים ביותר בימים אלו הוא אל / מ העיר אתונה, בירת יוון. חברת בלו בירד, למשל, מוציאה בימים האחרונים 3-4 טיסות יומיות לאתונה. מדובר בטיסות שהן מחוץ ללוח הטיסות הרגיל של החברה. 

גם אל על, ישראייר, וארקיע מוציאות טיסות יום יומיות לאתונה (כמה טיסות ביום).

אזרחים זרים רבים שמנסים לחזור למדינותיהם עושים זאת דרך אתונה.

הרבה ישראלים שטיילו בעולם ולא גויסו בצווי 8, בחרו גם הם להגיע לאתונה וסביבתה.

ויש גם כמה אלפי ישראלים שיצאו מישראל במהלך השבוע האחרון. ביניהם הרבה אמהות עם ילדים צעירים שהגיעו לבדן ליוון, כשבני הזוג מגוייסים או עובדי משרות חיוניות.

לאור הטיסות יש הרבה ישראלים באתונה וסביבתה

בגלל הכמות הרבה של הטיסות לאתונה, באופן טבעי העיר וסביבתה הם מוקדים שיש בהם לא מעט ישראלים בימים אלו.

לעיר סלוניקי לעומת זאת יש הרבה פחות טיסות מישראל ולישראל, ולכן יש גם פחות ישראלים שהגיעו לעיר. אם אתם מגיעים לסלוניקי וחושבים להתמקם באזור חלקידיקי, קחו בחשבון שעונת התיירות בחלקידיקי שמבוססת חופים די נגמרה. המשמעות היא שרוב המקומות סגורים.

הישראלים בדרום יוון מאריכים את עונת התיירות

בדרך כלל, מתישהו בין סוף ספטמבר לאמצע אוקטובר, נגמרת עונת התיירות ביוון, ואתרים רבים נסגרים עד האביב. התאריך המדויק משתנה ותלוי אזור, אך בגדול ובהתאם ללו"ז שלנו בישראל אפשר לומר שאחרי סוכות רוב האיים נכנסים לתרדמת חורף. 

השנה, בגלל האירועים הטרגיים בישראל, סוף העונה נדחה ותעשיית התיירות של דרום יוון ממשיכה בקצב גבוה: קשה למצוא חדרים פנויים במלונות המבוקשים של אתונה ובחברות השכרת הרכב אף טוענים שהביקושים מזכירים להם את יולי אוגוסט. 

ההמלצה שלי היא להתמקם באזורים שפעילים כל השנה ומתאימים גם בשנים רגילות ל"תיירות סתיו". זה יבטיח לכם זמינות של כל השירותים להם תזדקקו. 

הפלופונס: במרחק שעתיים מאתונה תמצאו שקט, שלווה ומזג אויר נוח

עצם העובדה שהטיסות הן לאתונה, לא אומר בהכרח שעליכם להתמקם באתונה. אני ממליצה לכם לסוע מערבה לחצי האי הפלופונס ולהתמקם שם. 

מזג האוויר בפלופונס נוח (קצת יותר קריר מישראל ברוב האזורים), האוכלוסייה נעימה וחמה מאוד, האווירה שקטה. זה בדיוק מה שצריך. 

בעיני זה המקום האידאלי להעביר בו את השבועות הקרובים, כשהמתח והדאגה למה שקורים בארץ לא מרפים גם ממי שנמצא כרגע בחו"ל.
בדרך כלל אחרי סוכות הפלופונס מתרוקן אט אט מהתיירים ותחושת סוף העונה מורגשת באופן בולט. כך גם בשאר האזורים ביוון, ובכלל. השנה בגלל המלחמה בישראל, לא מעט בתי הארחה בפלופונס מאריכים את העונה, ולא סוגרים עדיין.

נאפפליו היפה, אוקטובר 2023

ביטוח נסיעות

חובה לעשות ביטוח נסיעות. מאחר שלא ידוע לכמה ימים אתם נוסעים, כדאי לעשות לתקופה שנראית לכם, ולאחר מכן ניתן להאריך את הפוליסה מחו"ל. ההארכה אפשרית עד לתקופה המקסימלית של חברת הביטוח. 

שימו לב! הפעולה של הארכת הפוליסה היא לא אוטומטית, ונדרש לכך אישור החברה. בדרך כלל החברות שולחות אישור הארכה אחרי 48 שעות. לכן אל תחכו לרגע האחרון. ואם אתם יודעים שהנסיעה שלכם צפויה להתארך, האריכו בהקדם האפשרי את הפוליסה.

השכרת רכב

כשמגיעים לטיול שוכרים רכב לתקופת הטיול והכל ידוע וברור. אבל מה עושים כשמגיעים לתקופה של מספר ימים או שבועות, ואין תאריך ברור לעזיבה?

שימו לב, שמרבית חברות ההשכרה מבקשות לדעת תאריך החזרה של הרכב. מי שהגיע לתקופה לא ידועה עשוי להתקשות להתחייב לתקופה מוגדרת.

לכן, לפני לקיחת הרכב, נסו לבקש מחברת ההשכרה שתאפשר להם להאריך את ההשכרה בהודעה מוקדמת למשל של 3 ימים. חלק מחברות ההשכרה מסכימות לכך ואף מאשרות זאת רשמית בתנאי ההשכרה.

חשוב מאוד לשים לעצמכם התראה מתאימה בטלפון ולא לשכוח לבקש להאריך את ההשכרה ! ! ! ואם אתם יודעים שתאריכו, פנו מיד לחברת ההשכרה ואל תחכו לרגע האחרון. עדיף להיות על הצד הבטוח.

אם לא אושרה לכם הארכת הרכב, תאלצו להגיע חזרה לאתונה או לתחנה ממנה שכרתם את הרכב ולהחזירו / להחליפו שם באחר. זה יכול להיות מאוד מכביד.

האם אפשר גם בלי רכב?

כן, אפשר. זה כמובן יהיה פחות נוח, אבל זה לחלוטין אפשרי.

במצב כזה תצטרכו להתמקם באחת מהעיירות / ערים מרכזיות, למשל נאפפליו או קלמטה. בהן ניתן להתנייד ללא רכב ולהגיע למרכז, לסופרמרקט וכו'.

אם תרצו רכב לימים בודדים, תוכלו לבדוק שם עלויות. בגלל שבקלמטה יש נמל תעופה, יש היצע גדול יחסית של רכבים להשכרה. בנאפפליו ההיצע נמוך יותר אך בהחלט קיים.

קחו בחשבון, ששכירת יחידת דיור או מלון שנמצאים בלב עיר, יהיה יקר יותר מאשר לקחת משהו מרוחק יותר. לכן צריך לערוך תחשיב ולשכלל עם עלות הרכב (והנוחות של הרכב) ולהחליט. 

לינה

התקופה כעת היא סוף עונה והמחירים בהתאם. מקומות שגבו 100 יורו ללילה בעונה, מבקשים כעת 60 יורו ללילה עבור אותן יחידות. חדרים שעלו 70 יורו ללילה, ניתנים כעת להשגה גם ב40 יורו. ויש גם יחידות דיור זולות עוד יותר. 

ישראלים רבים שמגיעים ליוון ולא מכירים את המדינה, נלחצים ושוכרים דירות בעייתיות. וזה חבל! אל תשלמו מראש סכומים גבוהים מדי, בדקו שהמקום שבחרתם הוא בעל מספר רב של המלצות, הסתכלו היטב בתמונות של מקום האירוח, קראו ביקורת עליו בגוגל וכו'. 

שימו לב: מחוץ לערים הגדולות אין בעיית ביקוש יתר, עונת התיירות נגמרה! רוב המקומות פנויים וזמינים. 

אוכל והצטיידות

אם אתם מתכוונים לשהות כמה שבועות ביוון עד לחזרתכם הביתה, לא תוכלו להתבסס רק על מסעדות. כדאי לבחור ביחידת אירוח שניתן לבשל בה.

ביוון פרוסים סניפים של מספר רשתות סופרמרקטים שכדאי לכם להכיר:

המועדפת עלי היא רשת הסופרמרקטים האירופאית לידל LIDL. מומלץ מאוד להגיע להצטייד באחד מסניפי הרשת, יש להם מגוון מוצרים גדול מאוד והמחירים הם בערך חצי ממחירי המזון בישראל, והם גם זולים יחסית בהשוואה לסופרמרקטים קטנים יותר.

בנוסף כדאי לכם להכיר את רשת Sklavenitis. זוהי רשת הסופרמרקטים הגדולה ביותר ביוון, עם למעלה מ-500 חנויות בפריסה ארצית. הם מציעים מגוון רחב של מצרכים, מוצרי בית ותוצרת טרייה במחירים תחרותיים.

עוד רשת פופולרית ביוון היא Alfa Beta Vassilopoulos (AB). תוכלו למצוא בה מבחר של מוצרים טריים ומגוון בינלאומי.

רשת הסופרמרקטים האירופאית לידל, מומלצת מאד ביוון
רשת הסופרמרקטים האירופאית לידל, מומלצת מאד ביוון

מה אוכלים?

גם אם מדובר בתקופה ממושכת, אפשר להתארגן על תזונה קלילה יחסית, ואין צורך להרגיש מחויבות לבשל ארוחות מפוארות "כמו בבית". זכרו שאתם לא בבית. זה בסדר גמור להצטייד בסופר במבחר של ירקות, פירות, גבינות, מוצרי חלב, נקניקים, לחמים, מאפים ופסטה וכדומה ולהסתדר עם זה. 
במאפיות מקומיות בדרך כלל תוכלו לרכוש תוצרת טרייה וטעימה במחירים נמוכים מאוד.

מותר לשתות מים מהברז?

התשובה משתנה בין אזור לאזור ביוון. לכן שאלו את המארחים שלכם.

בחלק מהאזורים מי הברז ניתנים לבישול (קפה, מרק, פסטה) אבל לא מומלצים לשתייה ללא הרתחה.

בכל מקום תוכלו לרכוש מים, כמובן עדיף בסופרמרקט גדול שם המחיר יהיה הנמוך ביותר.

ומה מקובל במסעדות?

ברוב הטברנות היווניות המסורתיות יש תפריט די דומה שכולל מבחר מנות ראשונות ועיקריות. בהרים התפריט יכלול בשר, ובחופים לרוב גם מבחר של דגים ופירות ים.

המטבח היווני עושה שימוש רב בירקות, ותמיד תמצאו מגוון גדול של מנות פתיחה ומנות ראשונות מבוססי ירקות, מרקים ומאפים או פשטידות.

ברוב המסעדות מגישים לסועדים מים ולחם (בתשלום מסוים), מבלי לשאול מראש אם אתם מעוניינים בכך. 

חלק מהטברנות יגישו לכם בסיום הארוחה קינוח טעים על חשבון הבית. 

בדרך כלל לא יצפו מכם להשאיר טיפ במסעדות, אם כי במקומות תיירותיים רגילים לכך שהתיירים מוסיפים כמה יורו עבור השירות. אני תמיד משאירה טיפ, אם נהניתי מהאוכל והשירות.

זכרו: בימי ראשון רוב החנויות סגורות

בימי ראשון רשתות השיווק ורוב החנויות סגורות (כמו שבת אצלנו). 
מסעדות ושירותים לתייר פתוחים כל ימות השבוע.
ישנם מעט סופמרקטים שפתוחים גם ביום ראשון, אך לא כדאי להסתמך על כך ולהצטייד מראש. 

חנויות צעצועים, חשמל, ציוד משרדי וכו' – סגורות בראשון. היערכו בהתאם.

עבודה מרחוק

כדי לחבר את הלפטופ שלכם לחשמל יתכן שתצטרכו מתאם. השקעים ביוון כוללים 2 פינים (שקע אירופאי) ואילו חלק גדול מהמחשבים הניידים כוללים תקע ובו שלושה פינים (תקע ישראלי). לכן נדרש מתאם. אפשר להשיגו בחנויות שונות, התייעצו עם המארח שלכם. יש גם הרבה יחידות אירוח שמחזיקים במספר מתאמים לטובת האורחים. אל תשכחו להחזיר להם את המתאם בסיום האירוח שלכם שם, לטובת האורחים שיגיעו אחריכם.

מתקשים לחבר את הילדים לסמראט סקול?

אתם לא בטיול, ומנסים לשמור על השגרה של הילדים, וכמובן רוצים שהם ישתתפו בזום של הכיתות שלהם. יחד עם זאת, לא מעט ישראלים מעדכנים שישנה בעיה להתחבר לsmartschool (webtop) או לאתר mashov שנמצאים בשימוש ברוב בתי הספר בארץ (המערכות דורשות התחברות אליהן מישראל). 

לפיכך נדרשת תוכנת VPN שתחבר את המחשבים לישראל ורק כך המערכות האלה מבינות שמדובר במחשבים שנמצאים בישראל ולכן מותר להם לגשת למערכות האלה. 

לא ניסיתי אישית את השירות, אולם פתרון שהוצע ע"י מספר ישראלים בימים האחרונים הוא שימוש ב-NORDVPN שמאפשר חיבור למספר מקומות בעולם (כולל ישראל) בעלות של 59.88 אירו לשנה (באתר שלהם זה מוצג בעלות 4.99 אירו לחודש אך התשלום מראש לשנה). יש אפשרות להחזר כספי מלא בתוך 30 יום מהרישום כך שאם תשמשו בשירות רק ימים בודדים ולא תהיו מרוצים, תוכלו לקבל את כספכם בחזרה.

היכן לרכוש כלי כתיבה ומשחקים לילדים?

ברוב העיירות תוכלו למצוא חנויות מקומיות. אבל אם אתם רוצים רשת גדולה עם חנויות ענקיות ומבחר רב של מוצרים במחירים נמוכים, כדאי לכם להכיר את רשת Jumbo. זוהי רשת קמעונאית שיש לה מעל 50 סניפים ביוון. תוכלו למצוא בה כל דבר שעולה על דעתכם ממש כמו בחנויות הסטוק הגדולות בארץ. שמרו על הילדים בחנויות קרובים אליכם, כי חלק מהחנויות כל כך גדולות וקל ללכת לאיבוד. 😅

כביסה

אם אין מכונת כביסה ביחידה בה אתם לנים, תצטרכו למצוא מכבסה. לאיתור מכבסה פתחו מפת גוגל כשהמיקום שלכם דולק, ואז עשו חיפוש על המילה laundry. תקבלו רשימה של כל המכבסות באזור. 

עברו על התוצאות, ראו איזו מכבסה קיבלה דירוג גבוה, קראו את הביקורות לוודא שאכן מדובר במכבסה פעילה. לרוב מהביקורות תוכלו גם להבין מהו המחיר תמורת השירות. למשל יש מכבסות שמבקשות 10 יורו למכונה אחת, אחרות שוקלות את הפריטים וגובות 4 יורו לקילו כביסה, וכך הלאה.

מזג אוויר

באזור אתונה, בגדול, מזג האוויר בעת הזו נוח למדי. טיפה יותר קריר מאשר בישראל. כך גם בחלקים נרחבים מהפלופונס. בבקרים ובערבים קריר עד קר, ובצהרים חמים עד חם.
בהרים, למשל בכפרים הקטנים ההרריים של מחוז ארקדיה בפלופונס, יכול להיות קר ב5-10 מעלות לעומת אזורי החוף. החורף מתחיל באזורים אלו מוקדם יותר (בשל גובהם).

אתר מצוין ואמין ביותר למעקב אחר מזג האוויר הוא פוסידון. יש גם אפליקציה שאפשר להתקין בטלפון. ממליצה לעקוב דרכו אחר התחזית ופחות דרך גוגל, שלא תמיד מדייק. 

אם אתם מגיעים בימים אלו ליוון, הצטיידו בבגדים בשיטת הבצל: בערב, לילה ובוקר לובשים בדרך כלל ארוך כי קר. בצהריים מתחמם. יש ימים שחמים ממש ויש ימים שקריר גם בצהרים. בדיוק כמו סתיו רגיל…

שמרו על מצב רוח חיובי

הימים האחרונים קשים מאד לכולם. קל להיקלע למתח ולמצוקה, ולעיתים השהות רחוק מהבית מגבירה את תחושת הבדידות. הרבה משפחות ישראליות ביוון ישמחו ליצירת קשר עם ישראלים נוספים בסביבתם. אם אתם זקוקים לקשר כזה, תוכלו להיעזר בפייסבוק כדי לאתר משפחות ישראליות בסביבתכם. יחד עם זאת זכרו שהקבוצות הציבוריות חשופות לכולם, ואין לכתוב בהם מיקומים מדויקים באופן ציבורי. 

באתונה ובסלוניקי ישנם בית חב"ד בסביבתם יש ריכוז ישראלים. אך כאמור בכל דרום יוון והאזורים הסמוכים לאתונה (כולל מרחק 2-3 שעות נסיעה) ישנם ישראלים. 

בשורה התחתונה זוהי תקופה לא קלה, אך אנו נעבור אותה והשגרה תחזור בסוף. חשוב לזכור זאת. 

שמרו על עצמכם, והרגישו בנוח לפנות אלי בכל בקשה או התייעצות. פרטי ההתקשרות עימי מופיעים כאן