לטפס על הר האולימפוס: כל מה שצריך לדעת לקראת טרק לפסגה

האולימפוס הוא ההר הגבוה ביותר ביוון (השני בגובהו בבלקן), ופסגתו מגיעה ל-2917 מטר. בזכות היותו של האולימפוס לפי המיתולוגיה היוונית, מקום משכנם של 12 האלים, הוא הפך מוכר בעולם כולו.

במשך שנים רבות לא העזו אנשים לטפס על האולימפוס, ורק ב-1913 הגיעו מטפסים ראשונים לפסגת מיטיקס Mytikas – הפסגה הגבוהה ביותר של ההר. אגב בעולם קיימים עוד 18 הרים נוספים שנקראים בשם אולימפוס.

כהר הגבוה ביותר ביוון ובגלל ההילה המיסטית האופפת אותו, מושך אליו האולימפוס בכל שנה מטפסים, מטיילים וחובבי טבע. 

פוסט זה מתמקד במידע למטיילים שרוצים להעפיל לאחת מפסגות ההר. אם אתם רוצים להגיע לאולימפוס במסגרת טיול משפחות כדאי לכם לקרוא את הפוסט הזה וגם את הפוסט הזה.

תקציר הפוסט:

1. כמה עובדות על הר אולימפוס

  • האולימפוס נמצא במרחק של כשעה נסיעה משדה התעופה של סלוניקי.
  • עיירת הבסיס של רוב המטיילים היא ליטוחורו. לפני ואחרי הטיפוס אפשר לטייל באזור וללון בליטוחורו או באחת העיירות סביב.
  • טיפוס על ההר מתחיל לרוב מפריוניה Priònia, בה ישנה מסעדה ומגרש חניה. הכביש מליטוכורו לפריוניה סלול ויחסית נוח (כמה מאות מטרים אחרונים דרך עפר).
  • המקטע הראשון בטיפוס להר, במסלול המקובל אותו עושים רוב המטפסים, הוא אל בקתת המטיילים Spilios Agapitos refuge שגובהה 2100 מטר והיא במרחק של כ-3 שעות הליכה נמרצת מפריוניה. בבקתה זו יש מעל 100 מיטות, חשמל, ואפילו קליטה סלולרית. לבקתה מזמינים מקום מראש, אפשר להתקלח במי קרח, יש מסעדה וכיבוי האורות הוא בעשר בלילה בדיוק. המסלול מפריוניה לבקתה אורכו בערך 4.6 ק"מ.

המסלול לפסגה הוא חלק מה- E4

המסלול מליטוכורו ועד פסגת האולימפוס הוא חלק משביל E4 האירופאי. כמו שלנו בישראל יש את “שביל ישראל”, באירופה יש נכון להיום 11 שבילים שחוצים מספר מדינות ומסומנים E1 ועד E11.

שביל E4 מתחיל בספרד ומסתיים בקפריסין, ועובר דרך יוון. אורכו המלא של השביל הוא 10,500 ק”מ בערך בגרסתו הקצרה ו-11,500 ק”מ בערך בגרסתו המלאה. הוא מיועד למסע של 520 ימים ומטבע הדברים לא מתאים לכל אחד.

אגב גם משפחות יכולות לחוות חלקים קטנים משביל הE4, למשל מסלול הליכה קצר שיוצא מליטוכורו ומשתלב בשביל הE4 ונקרא מרחצאות זאוס וגם חלקים מהשביל שעוברים מליטוכורו ועד בקתת המטיילים A.

אל תטפסו לפסגה בלי מדריך

לטפס עד לבקתה A זה משהו אחד; אבל לטפס עד הפסגות עצמן של הר אולימפוס מאד מומלץ לעשות רק עם מדריך. בנוסף נדרשת הכנה מתאימה, ביגוד וכל הציוד הדרוש (למשל קסדות, להגנה מאבנים מתדרדרות). קצת בהמשך הפוסט אני מצרפת קישור למדריכים ולמסלול מאורגן לפסגה.
אם אתם סקרנים אתם יכולים להציץ בסרטונים ביו טיוב של מטיילים שמתעדים את הטיפוס, ולהבין כמה חלקים מהמסע הזה הם מורכבים ומסוכנים.

היזהרו מבטחון עצמי מופרז

תאונות קטלניות מתרחשות מעת לעת על ההר וזאת בעיקר בשל 2 סיבות: ביטחון עצמי מופרז של המטיילים, ותנאי מזג אוויר לא צפויים. 

מזג האוויר על הר האולימפוס הוא תנודתי ופעמים רבות בלתי יציב. ממש ברגע, למשל, יכולה להתחיל סערה עם רוחות חזקות וזוהי סכנה ממשית למטפסים לא מנוסים.

חלק מהמטפסים מסתפקים בטיפוס מהבקתה לאחת מפסגות המשנה, ולמשל סקאלה Skala בגובה 2860 מטר, גם שם יש נוף עוצר נשימה. מסקאלה אפשר להמשיך ולטפס לפסגת skolio בגובה קצת מעל 2900 מטר. אבל גם הטיפוס לפסגות המשנה צריך להיעשות רק עם ליווי והדרכה מתאימים!

הצמחיה על ההר

האזור הנגיש ביותר באולימפוס הוא סביב נהר האניפיאס, והאזור מציע מסלולי הליכה נהדרים בכל רמות הקושי. החוויה ייחודית וכדאי לכם להקדיש מעט זמן, לפני או אחרי הטיפוס לפסגה, לטייל בשמורה גם בגבהים הנמוכים יותר.

הצמחייה סביב ההר מחולקת בגדול לארבעה אזורי גובה: עד גובה 500 מטר מעל פני הים, עצים בעלי צמחיה נמוכה: דפנה, אלון. בהמשך עד גובה 1400 מטר עצי אשור, אורן ואשוח. מ-1400 מטר ועד 2500 מטר עצי מחט בעיקר. מעל גובה 2500 מטר תראו בעיקר מרעה אלפיני גבוה.

הר אולימפוס יוון

2. איך מגיעים להר האולימפוס

האולימפוס מרוחק רק שעה ורבע משדה התעופה של סלוניקי, וכ-5 שעות מאתונה, כך שאם אתם רוצים לטפס על האולימפוס, עדיף לכם לנחות בסלוניקי.
אם אתם מעוניינים להתנייד ברכב שכור תוכלו לקראת הטיפוס להשאיר את הרכב במגרש החניה של פריוניה (בעונה מעט צפוף). אפשרות נוספת היא לחנות באזור ליטוחורו. 

להשכרת רכב בסלוניקי בדקו את חברת ההשכרה chalkidiki-cars. פוסט ובו מידע מפורט על השכרת רכב בסלוניקי תמצאו כאן

בתחבורה ציבורית: אם אין לכם רכב, תוכלו לקחת אוטובוס מסלוניקי לקטריני ומשם לליטוחורו. אפשר גם לקחת אוטובוס מאתונה באותו מסלול. יש מספר אוטובוסים שיוצאים מדי יום. לבדיקת לו"ז ראו כאן.  בליטוחורו האוטובוס עוצר ממש במרכז העיירה. אפשר גם להגיע ברכבת אבל אז צריך מונית מתחנת הרכבת לליטוחורו.

הגעה מליטוחורו לפריוניה – בקיץ יש קו אוטובוס שמגיע מליטוחורו לפריוניה והוא זול ונוח. אם אין אוטובוס, אפשר לקחת מונית (כחצי שעה נסיעה).

3. ציוד התארגנות לקראת טרק האולימפוס

המומחים מחלקים את הפעילות על ההר לשלוש רמות: ראשונה היא הליכה – דרגת קושי קלה, מתאים גם למשפחות וילדים. הדרגה השנייה היא טיול הרים, לרוב כבר דורש מרחק רב יותר ולעיתים נדרשת טכניקות טיפוס פשוטות. והדרגה השלישית והקשה ביותר היא טיפוס הרים.

לצורך טרק טיפוס לפסגות האולימפוס אתם צריכים להבין שנדרשת טכניקה של טיפוס הרים, ולא מדובר בעוד מסלול למטיבי לכת. לצורך הטיפוס על ההר נדרשות נעליים מתאימות, מקלות הליכה, קסדה, רתמות, בגדים חמים, טלפון סלולרי טעון (על אף שאין קליטה ברוב שטחי ההר), ואין ללכת לבד בשום אופן.

יש חנות ציוד טיולים בליטוחורו, לא זולה במיוחד. חלק מהציוד אפשר לשכור בבקתות, יש לבדוק זאת מראש. אם תצטרפו לקבוצה, תקבלו כמובן את הציוד הדרוש.

4. מזג אוויר בהר האולימפוס וסכנות

מזג האוויר באולימפוס יכול להשתנות באופן דרמטי ומהיר. גשמים וסערות פתאומיים יכולים להתרחש בכל עת, אך נפוצים יותר באביב ובקיץ לעומת הסתיו. תנאים כאלה עלולים לגרום בפתאומיות למפולת אבנים למשל. 

אם אתם מתכננים טרק לאחת מפסגות האולימפוס או אפילו רק טיפוס לבקתה הראשונה (גובה 2100 מטר), רוב מדריכי הטיולים המקומיים ממליצים להגיע בין יוני ועד נובמבר.

התקופות המתאימות ביותר לטיפוס על האולימפוס הן סוף האביב והסתיו.

הסתיו באולימפוס לרוב מתון ויבש והוא נמשך מאמצע אוקטובר ועד סוף נובמבר ואז יש תנאים טובים לטיולים ופחות מזג אויר בלתי צפוי. החושך יורד מוקדם בסתיו ויש להתאים את היציאה לשעות החשיכה. בחלק מאזורים באולימפוס מחשיך עוד יותר מוקדם בכלל ההרים שמסתירים את העמקים.

השלג הראשון לרוב יורד בדצמבר ינואר ובאזורים מעל 2000 מטר השלג עשוי להישאר אפילו עד סוף יוני. ישנם אזורים מוצלים בבסיס המדרונות והצוקים, למשל עמקים שמוסתרים ע"י מדרונות גבוהים, בהם השלג לא נמס אף פעם.

גם האביב מתון, אבל אז יש הרבה שלגים מומסים ולוקח זמן עד שהם נמסים, גם באזורים הנמוכים יותר.

הקיץ באולימפוס חם ביום אך קריר בלילה. בפסגות הגבוהות אפילו בקיץ הטמפרטורה עשויה לרדת מתחת לאפס.

הר האולימפוס בערפל, ליד בקתת סטברוס
סטברוס בערפל, בתחילת הקיץ

5. הטרק לפסגת האולימפוס: המסלול הקלאסי

הדרך הכי מומלצת לעשות את הטרק לפסגת האולימפוס היא כחלק מקבוצה המלווה במדריך מקצועי. 

להלן תיאור של המסלול הקלאסי, ויש גם בסוף קישור להרשמה להצטרפות לקבוצת מטפסים שמציעה את הסיור הזה. המסלול נמשך יומיים: מתחילים בשעות הבוקר בליטוחורו, ומשם יוצאים ברכב לפריוניה. לאחר התארגנות קלה מתחילים לטפס לכיוון בקתה A, כאמור המסלול הפופולרי ביותר בהר וחלק מהשביל האירופי E4.  השביל מטפס בין עצי אורן, אשור ואשוח, ורוב המסלול לא חשוף לשמש. השביל מסומן היטב ולבסוף מגיעים לבקתה. כאן נהנים ממנוחה, ארוחת ערב ושנת לילה לקראת השכמה מוקדמת למחרת.

למחרת הבוקר מתחיל מוקדם מאוד, עוד לפני הזריחה, בארוחת בוקר קלה במרפסת הבקתה. מיד לאחר מכן מתחיל המסע המרגש לפסגה. השביל מציע נוף מרהיב של כל האזור המזרחי של אולימפוס, ובחלוף שעתיים בערך מגיעים לפסגת סקאלה בגובה 2866 מטר. שם עוצרים למנוחה קצרה מלווה בהצטיידות בקסדות ורתמות טיפוס כהכנה לפסגת Mytikas. 

לאחר שעוברים את החלק המאתגר ביותר מבחינת יכולת פיזית עם טיפוס של 700 מטר, מתוגמלים בנופים עוצרי נשימה של פסגת סקוליו (2911 מ'), פסגת אגיוס אנטוניוס (2815 מ'), והפסגה, מיטיקאס (2918 מ').

הטיפוס נעשה כשכל הקבוצה קשורים זה לזה

בחלוף שעה נוספת מגיעים לפסגת Mytikas בגובה 2,918 מטר – הפסגה הגבוהה ביותר ביוון. לאורך כל העלייה המטפסים יהיו מחוברים בצורה מאובטחת לחבל המדריך ויקבלו הדרכה בכל שלב של הטיפוס.
בהגעה לפסגה, לוקחים רגע לנוח, לצלם תמונות ולהתפעל מהנוף המדהים ומהפסגות שמסביב. לאחר מכן מתחילים בירידה חזרה לבקתה באותו מסלול.
לאחר מנוחה קצרה יוצאים לטיול חזרה לפריוניה, ובתוך שעתיים-שלוש חוזרים לפריוניה, אוספים את הרכבים ונוסעים חזרה לליטוחורו, ומסיימים את הפסגה האגדית והחוויה הייחודית הזו.

אם אתם מעוניינים להצטרף לקבוצה למסלול כזה בדקו את האפשרות הזאת כאן. 

אם זמנכם קצר יותר ואתם הרפתקנים דייכם, תוכלו לבדוק אפשרות נוספת: מסלול שיוצא מהצד המערבי של ההר מהעיירה Kalyvia. מתחילים באמצעות רכבי שטח עד לבקתת Refuge Christaki ומשם ברגל, זה נחשב המסלול הקצר ביותר לפסגת מיטיקס (אך לא בהכרח המסלול הקל ביותר!). לפרטים נוספים בדקו את האפשרות הזאת.

6. בקתות המטיילים על הר אולימפוס

יש מספר בקתות על ההר, חלקן מסודרות עם חשמל, מסעדה ושירותים, וחלקן בקתות חירום בלבד. כלומר מקום שמשמש מחסה ויש לו דלת לא נעולה תמיד, ולפעמים גם מיטות ומצעים. להלן סקירה ראשונית על הבקתות, אך שימו לב ליצור קשר עם כל בקתה לפני הגעתכם, לוודא את מועדי הפתיחה, את הזמינות עבורכם וכו'.

בקתת המטיילים: Spilios Agapitos Refuge

המסלול הנפוץ ביותר של מטיילים לפסגה מתחיל בפריוניה ועובר דרך בקתת המטיילים Spilios Agapitos Refuge – שנקראית גם בקתה A. 

הבקתה ממוקמת בגובה 2100 מטר בערך, ומדובר בהליכה של כ-4.6 ק"מ מפריוניה, ובמהלכה טיפוס של 1000 מטר גובה. ההליכה נטו מוערכת בכ-3 שעות. בבקתה זו יש מעל 100 מיטות, חשמל, ואפילו קליטה סלולרית (חלשה). 

פתיחה: ממאי עד אוקטובר, 110 איש. גובה 2100 מטר. יש חשמל, מסעדה ושירותים.

זוהי הבקתה העמוסה ביותר בהר ויש לשריין מקום מראש ולשלם פיקדון בכרטיס אשראי. מי שממשיך משם לפסגת מיטיקס יכול לשכור קסדה בקבלה. יש חיבור אינטרנט אבל הוא די איטי (בשל ריבוי המשתמשים). לאתר האינטרנט של הבקתה לחצו כאן

מטיילים יוצאים בדרך לפסגת האולימפוס, עם קסדות וציוד מגן
מטיילים יוצאים מפריוניה

Giosos Apostolidis Refuge

הבקתה ממוקמת בגובה 2697 מטר. יש חשמל, מסעדה ושירותים. הבקתה מסוגלת להכיל עד 80 מטיילים, אין מים זורמים, אבל אפשר לרכוש מים בבקבוקים. זוהי הבקתה הכי קרובה לפסגות הגבוהות סטפני ומיטיקס. לאתר האינטרנט של הבקתה לחצו כאן

Stavros Refuge - Shelter D

זוהי למעשה יותר מסעדה, אומנם יש גם אפשרות ללינה, אבל זו לא בקתה קלאסית, כי היא ממוקמת על הכביש בדרך מליטוחורו לפריוניה. יש מסלול הליכה שמגיע לסטברוס ומתחיל בלב ליטוחורו. 

המסלול לסטברוס מתחיל מלב ליטוחורו
המסלול לסטברוס מתחיל מלב ליטוחורו

Petrostrouga Refuge

בקתה זו ממוקמת בגובה 1940 מטר, היא פתוחה ממאי עד אוקטובר, ובחורף בסופי שבוע. בבקתה יש חשמל, מסעדה, ושירותים והיא מסוגלת להכיל עד 72 מטיילים. 
הבקתה נגישה רק ברגל אבל השביל המוביל אליה רחב יחסית, מסומן היטב ואורך כשעתיים הליכה ברמה בינונית. המסלול מתחיל בנקודה שנקראת Gkortsia ונמצאת בדרך מליטוכורו לפריוניה, כ4.5 ק"מ לפני פריוניה. במיקום זה ממוקמות האורוות בהן מתגוררות הפרדות שנושאות על גבן את הציוד לבקתות. 

אפשר לצאת מכאן במסלול של 5.5 ק"מ לבקתה; המסלול נחשב מעט יותר קשה מהמסלול מפריוניה, למרות שמבחינת גובה מטפסים קצת פחות. לאתר הבקתה לחצו כאן

הפרדות

Koromilia Refuge Olympus

בקתה זו ממוקמת בגובה 1020 מטר, היא פתוחה ממאי עד אוקטובר ובנוסף בחורף בסופי שבוע. יש בבקתה חשמל, מסעדה ושירותים והיא מסוגלת להכיל 18 איש.

בקתה זו ממוקמת בחלק הצפון מזרחי של האולימפוס, שעתיים הליכה מקצה כביש האספלט. המסלול מתחיל בסמוך למפלי אורליה, בגרם מדרגות שמטפס במעלה ההר. שימו לב לשלט שמציין האם הבקתה פתוחה או סגורה (ראו בצילום).
אפשרות חלופית להגיע הנה היא בדרך עפר של 8 קמ. הבקתה נחשבת ידידותית לילדים ומציעה אפשרויות צמחוניות וטבעוניות במסעדה שלה. לאתר האינטרנט של הבקתה לחצו כאן

השלט לקורומיליה
השלט בתחילת המסלול מציין האם הבקתה פתוחה

KREVATIA REFUGE

בקתה זו ממוקמת בגובה 1005 מטר, היא פעילה כל השנה אבל רק בסופי שבוע. יש בה חשמל, מטבח ושירותים. הבקתה ממוקמת ממוקמת במרחק של כ-2 שעות הליכה בלבד מאגיוס אפוסטולי, בקצה כביש האספלט מהכפר וורוטו. המסלול נחשב ברמת קושי בינונית, באגיוס אפוסטולי (שנחשב השער הצפוני של שמורת האולימפוס) ממשיכים בכביש האמצעי, חולפים על פני הגשר ובצומת הבאה פונים שמאלה עד המנזר. משמאל למנזר תראו שלט המכוון לתוך השביל. מכאן הבקתה נמצאת במרחק של כ-2 קילומטר.  

כאן מתחיל השביל לפסגה
מכאן מתחיל המסלול לבקתה

7. כללי הבטיחות בשמורת האולימפוס

  • יש לחנות את רכבך במקום בטוח, לא לחסום את התנועה ולא בתעלות בקצות הכביש;
  • יש ללכת רק בשבילים מסומנים
  • אסור להדליק אש בכל השנה על ההר
  • אסור להשליך בדלי סיגריות על הקרקע
  • קמפינג מותר רק בכמה אזורים מסומנים
  • ההגעה לשמורה מותרת רק מהדרכים המסומנות והתנועה בשבילים אפשרית מהזריחה עד השקיעה בלבד.
  • אסורה כניסה ללא מלווה לילדים מתחת לגיל 14.
  • אסורה חניה באזורים שאינם אזורי החניה המיוחדים.
  • אסורה כריתת עצים, הובלת חיפוי, עקירה ואיסוף שיחים, צמחים או זרעים.
  • אסורה הדלקת מדורה וקמפינג בשמורה,
  • נאסר ציד של כל חיה בכל אמצעי, לאורך כל השנה.
  • נאסר הרס ואיסוף של קנים, ביצים או אפרוחים ובכלל הפרעה והרס של מיני בעלי חיים או פגיעה בתצורות גיאולוגיות.
  • אסורה הפרעה לתנועה החופשית של כל בעלי החיים.

8. איפה ישנים בליטוחורו ובאזור הר אולימפוס?

אזור האולימפוס מציע מגוון רחב של מלונות, בתי הארחה ואכסניות מטיילים. אם אתם מטפסים לפסגה, בטח תלונו לילה באחת מבקתות המטיילים, ראו פירוט בהמשך הפוסט.

לפני ואחרי הטיפוס, או במסגרת טיול משפחתי, תוכלו ללון בעיירה ליטוחורו או באחת העיירות הסמוכות המקיפות את ההר. ליטוחורו (Litochoro) היא עיירה נעימה הממוקמת למרגלות הר האולימפוס. בעיירה יש מגוון בתי מלון, בתי הארחה, מסעדות וחנויות שונות. 

יש אפשרויות לינה רבות סביב האולימפוס גם מחוץ לליטוחורו. תוכלו ללון באחת מעיירות החוף הנהדרות הסמוכות להר, למשל פלטמון. אפשרות פופולרית נוספת היא הכפר ההררי Palaios Panteleimonas הנהדר. המלצות למלונות בכל האזורים הללו תמצאו בפוסט הזה: "לישון ליד הר האלים: המלונות הכי טובים באזור האולימפוס ביוון"

9. מסלולי הליכה ומוקדי עניין נוספים

אם כבר הגעתם להר האולימפוס, אל תסתפקו בטרק לפסגה, על אף היות החוויה מרגשת ביותר. כדאי לכם להקדיש יום או יומיים (או שלושה) לחקר כל השמורה. ראו בפוסט הזה את מוקדי העניין המרכזיים סביב הר אולימפוס. 

טיוליסט מאחל לכם נסיעה טובה ובטוחה וטיול נפלא ! ! !