אולימפוס עם ילדים: כך תתכננו טיול משפחתי להר הכי גבוה ביוון

רבים חושבים שהטיפוס על הר האולימפוס ביוון מיועד רק לחובבי טיפוס חסרי פחד, אולם למעשה מדובר ביעד לטיול משגע, בהחלט מתאים גם למשפחות עם ילדים, לזוגות, למבוגרים וצעירים ולמעשה לכולם. 

מובן שאין הכוונה בטיול המשפחתי לטפס עד פסגתו הגבוהה ביותר של ההר, אך יש עוד המון פעילויות נהדרות שהאזור מציע: מסלולי הליכה בהרים ובעמקים, מפלי טורקיז קסומים, עיירות וכפרים ציוריים, אתרים היסטוריים, עיירות חוף חמודות ועוד…

לא תמיד קל לגייס את התלהבות הילדים לטיול בטבע, אבל אני אשתף שמכל הטיולים המשפחתיים שלנו ביוון – האולימפוס עם ילדים הוא המוצלח ביותר. 

אני לא יודעת אם זו האווירה המיסטית שאופפת את ההר (הערפל 😉) שנדבקת בהם… אבל משהו במסלולי ההליכה בתוך היער הטחוב, מי הקרח בנהר, והעובדה שפוגשים בדרך לא מעט ילדים נוספים (בזגוריה ובפלופונס פחות פגשנו ילדים משום מה), הופכים את שמורת האולימפוס ביוון ליעד מושלם לטיול טבע משפחתי.  

ריכזתי כאן בפוסט כל מה שחשוב לדעת לקראת טיול באולימפוס עם ילדים, וכרגיל אתם מוזמנים להתייעץ איתי בכל שאלה. 

ניווט מהיר בפוסט:

10 עובדות לקראת תכנון טיול באולימפוס עם ילדים

1. טוסו לסלוניקי

האולימפוס מרוחק רק כשעה ורבע משדה התעופה של סלוניקי, וכ-5 שעות מאתונה, כך שאם אתם רוצים לטייל באולימפוס, עדיף לכם לנחות בסלוניקי

2. בואו לפחות ל- 2-3 לילות

יש המון מה לעשות בשמורת האולימפוס ובסביבה. אפשר גם לבוא לשבוע, אני מבטיחה לכם שלא תשתעממו (: אני ממליצה להקדיש יום וחצי-יומיים למרכז ההר, חצי יום לצפון האולימפוס וחצי יום לדרום. 

3. איזה יעד נוסף לשלב

לא חייבים לשלב עוד יעד, אבל כדאי לדעת שחצי האי פיליון נמצא במרחק של פחות משעתיים נסיעה (דרומית לאולימפוס). 

שעתיים נסיעה מערבה יביאו אתכם למטאורה (למסלול טיול מלא כולל האולימפוס, מטאורה, זגוריה לחצו כאן)

ואילו ממזרח, ממש מול עיירות החוף למרגלות האולימפוס, נמצאת חלקידיקי (גם כשעתיים נסיעה, דרך סלוניקי).

4. העונה האידאלית

העונות המתאימות להגיע לאולימפוס הן אביב, קיץ וסתיו. בחורף ההר מושלג. זכרו שבאביב לוקח קצת זמן עד שהשלג נמס גם באזורים הנמוכים יותר. לשילוב רחצה בואו ביוני עד ספטמבר.

5. שער הכניסה להר: ליטוחורו

הכניסה המרכזית לאולימפוס היא דרך העיירה ליטוחורו (Litochoro), אשר נחשבת בסיס המטיילים על ההר. זוהי עיירה נעימה בגובה 400 מטר עם הרבה בתי מלון, טברנות, ומסלולי טיול. לא חייבים ללון בליטוכורו ויש אפשרויות לינה נוספות, בין היתר בעיירות החוף.

6. עם רכב אפשר להגיע עד פריונה

מליטוכורו מתפתל כביש יפה אל עבר פריונה (Priònia). זוהי הנקודה הגבוהה ביותר בצד זה של האולימפוס אליה ניתן להגיע עם הרכב. הגובה כאן הוא כ-1100 מטר. בפריונה תמצאו מסעדה ומגרש חניה, ומרבית המטיילים על ההר יוצאים רגלית מהנקודה הזו.

7. כדאי לבקר בלב השמורה

מפריונה יוצאים לא רק טרקים אלא גם מסלולי הליכה קלים יותר, ותמיד אפשר כמובן להתחיל מסלול הליכה, ללכת חצי שעה או כמה שרוצים, ולחזור בחזרה. אני ממליצה לבקר בפריונה גם אם אין לכם שום כוונה לטפס לפסגות או לבקתות.

8. אין כמעט קליטה בהר

הקליטה הסלולרית משובשת על ההר עד בלתי קיימת. זה מורגש גם בנסיעה מליטוחורו לפריונה ובוודאי במסלולים עצמם. שימו לב: לא יורדים מהשבילים המסומנים! עם זאת, במסלולי המשפחות הקלים יותר בסביבה, יש פחות חשש ללכת לאיבוד. 

9. אל תקלידו אולימפוס בתוכנת ניווט

בשום אופן אל תקלידו פשוט "אולימפוס" בגוגל מפות כדי לנווט להר, כי זה יביא אתכם מהצד השני לאזור של שטח צבאי בגובה 1850 מטר. הקלידו ליטוחורו או פריונה (יש גם עיירה בשם הזה עשרות קילומטרים מערבית משם אז ודאו שהניווט נכון). 

10. מזג האוויר על ההר

יש מסלולים נפלאים סביב הר האולימפוס, אך זכרו שמזג האוויר על ההר מתעתע, ולעיתים יש ערפל סמיך, גם בקיץ. הרחבה נוספת על מזג האוויר בהר – בהמשך הפוסט.

תכנון הטיול וחלוקת הימים

בהנחה שעומדים לרשותכם 3 ימים (2 לילות) אני ממליצה לכם לחלקם כך (הפירוט על כל אזור מיד בהמשך):

יום וחצי / יומיים הקדישו למרכז האולימפוס ולב השמורה (ליטוחורו, פריונה ומסלולי ההליכה ביניהן).

חצי יום הקדישו לצפון האולימפוס (דיון, מפלי אורליה, אגיה קורי).

חצי יום הקדישו לדרום האולימפוס (מבצר פלטמון, העיירה היפה פלאיוס פנטלמונס). 

אם יש לכם זמן ארוך יותר – נהדר! תוכלו להספיק את כל המסלולים שמתוארים כאן בפוסט ונוספים שאינם כאן (פנו אלי אם זקוקים ליעוץ).

ואם יש לכם רק יום אחד / כמה שעות:

אם הגעתם ממש לגיחה קצרה, הציצו בפוסט הזה: 12 מקומות נהדרים לבקר בהם בשמורת האולימפוס. תמצאו בו מידע ותמונות על המיקומים הכי יפים בשמורת האולימפוס.

לב שמורת האולימפוס: מסלולים שמתאימים לילדים

ליטוחורו, השער המרכזי לאולימפוס

ליטוחורו היא עיירת מטיילים נעימה. לא חייבים ללון בה (למשפחות בעיני יותר נוח ליד החוף), אבל כדאי להגיע לביקור ויש ממנה 2 מסלולים קלילים מתאימים למשפחות, גם עם קטנטנים:

הראשון נקרא "מרחצאות זאוס", בפאתי ליטוחורו (המסלול מתחיל כאן). מסלול הליכה קליל, יחסית נגיש על שביל בטון, נהדר למשפחות עם ילדים קטנים. אבל שימו לב לחלקים ללא מעקה! חובה להשגיח על הילדים (כמו בכל טיול בטבע). 

השני יוצא ממש מלב העיירה, לאורך הנחל. זהו למעשה חלק קטן ממסלול הליכה שיוצא מהכפר ועד לבקתת סטברוס. עם ילדים תהנו מחלקו הראשון, בערך עד הגשר. להגעה נווטו לבית הקפה הזה, כנסו בשביל המרוצף ופנו ימינה (יש חיצים בצבע אדום שמובילים לתחילת השביל). זהו שביל הליכה נוח, אפשר לפני כן לשכשך במי הנחל. המשיכו עד שהמסלול הופך מאתגר ופחות מתאים למשפחה (בערך אחרי הגשר) ואז חזרו בחזרה. 

פריונה

פריונה כאמור היא הנקודה הגבוהה ביותר בצד זה של ההר הנגישה באמצעות רכב. יש בה מגרש חניה ומסעדה. המקום בהחלט שווה ביקור גם עם קטנטנים. אפשר להתחיל את הטיפוס, ממש כמו המטפסים עם הקסדות אבל הולכים ממש דקות בודדות, רק עד הגשר והמפלים. נושמים קצת מהאווירה של ההר וחוזרים בחזרה (: 

אפשרות שנייה קצת יותר ארוכה, היא ללכת בכיוון ההפוך (לכיוון ליטוחורו), מיד בקצה מגרש החניה נכנסים דרך שער עץ. הולכים במסלול כ-15 דקות ותגיעו לכאן, מפלים נהדרים ובריכת טורקיז קפואה ונהדרת. אפשר גם להמשיך ללכת אחרי הגשר ולהגיע עד למנזר הישן. זה מסלול שמתאים לילדים אבל לא צעירים מדי, אצלנו בן ה-7 טס אותו.

אחרי או לפני, שבו עם הילדים במסעדה בפריונה, נעים לשבת בה, האווירה תעשה לכם חשק לחזור לטיול נוסף ולטפס עד הפסגה😀 וגם המחירים נוחים. מבחר המנות אינו גדול. 

אפשרות נוספת היא לסעוד במסעדה בסטברוס, על אותו כביש כמה דקות קודם. אנחנו עצרנו שם כשנתקלנו בערפל סמיך מדי (חזרנו למחרת להשלים את המסלול).

המנזר הישן - Old Monastery of St. Dionysios

המנזר נמצא על הכביש בדרך מליטוחורו לפריונה. מומלץ מאוד להגיע לכאן, יש שני מסלולי הליכה שמתאימים לילדים שאוהבים ללכת (כשעה-שעתיים הליכה). מחנים את הרכב וממשיכים רגלית:

מסלול אחד הוא הליכה עד המערה. מסלול נהדר, בתוך יער טחוב. מתאים לכל המשפחה. כשעה וחצי הלוך חזור. למסלול זה פנו שמאלה (יש שילוט).

אפשרות שנייה היא לפנות ימינה בהצטלבות וללכת בכיוון השני, עד פריונה. בדרך תעברו כמה גשרים נהדרים. זה מסלול של בערך שעה הליכה, די מאומצת, בעלייה. אבל שווה ממש. בפריונה אפשר לנוח ולאכול במסעדה ואחר כך לחזור.

מה לעשות בצפון האולימפוס עם ילדים

בקרו בשער הצפוני של שמורת האולימפוס

האזור הזה נחשב שער הכניסה הצפוני להר האולימפוס. כאן מחנים ואפשר לצאת למספר טיולים רגליים נחמדים. נקודת תצפית נהדרת נמצאת בתוך מרפסת המנזר הזה. אפשר להגיע עם רכב עד המנזר ולהיכנס משם למרפסת התצפית. רגלית יש מסלול הליכה נחמד שמתחיל כמה מאות מטרים אחרי החניה. בתחילה הולכים לצד הכביש, חוצים את הגשר ולאחר מכן יש שביל שנכנס למעין פארק עם דשא ונדנדה (חפשו שלט אדום ועליו הספרה 5, השילוט הוא למסלול ארוך יותר שממשיך עד אחת הבקתות), הליכה ממש קצרה ותגיעו למנזר ומשם לכו למרפסת. שווה ביקור. 

מפלי אגיה קורי

כעת חזרו לרכב ונווטו למפלי אגיה קורי, מקום נהדר. הירידה לוקחת 2 דקות מהחניה. יש להשגיח על הילדים (אני כותבת את זה כל הזמן, אבל חשוב לזכור שביוון אין מעקות בכל מקום, השמורות יותר פראיות). בדר"כ המים קפואים…

מפלי אורליה

במרחק נסיעה קצרה מאגיה קורי תגיעו למפלי אורליה. מדובר בשלושה מפלים, ששנים מהם ממש קלילים וקרובים מאוד לחנייה. 

השלישי (נקרא מסלול הסלע האדום) יותר מאומץ ודורש הליכה של בערך שעה לכל צד. המסלול הזה עשוי להתאים למשפחות מיטיבות לכת עם ילדים גדולים. בכל מקרה חלקים מהמסלול תלולים אז זהירות.

אגב מהמדרגות מתחיל גם המסלול עד לבקתת קורומיליה Koromilia Refuge (לא למשפחות).

מה יש לעשות בדרום האולימפוס עם ילדים

ממש מזרחית לליטוכורו, ממוקמת עיירת החוף פלאקה Plaka. יש בה אתר קמפינג, כמה מלונות ומסעדות. Plaka היא הקרובה ביותר לליטוכורו.
מעט דרומית משם נמצאת העיירה Platamon. יש בה כמה מלונות שממש לידם אזור עם הרבה מסעדות ובתי קפה. אגב, בעיני זו עיירה מצוינת ללינה עם ילדים (לחצו כאן למלונות).

בפלטמון חלק מרצועת החוף שייכת לטיילת ולמרינה ולא נגיש לרחצה (נחמד לסייר שם רגלית) אבל קצת בהמשך יש אזורי רחצה מזמינים מאוד. גם הנסיעה לאורך הכביש נעימה מאוד ואפשר לראות את הים בצבעי טורקיז מציץ בין העצים שלאורך הדרך.

בקרו במבצר פלטמון

כשניצבים על החוף בפלטמון, אפשר ממרחק לראות את הטירה העתיקה Byzantine Castle of Platamon. הטירה נבנתה במאה ה-13 והיא פתוחה לביקור בכל יום חוץ משלישי מהבוקר ועד הצהריים המאוחרים (תמיד בדקו לפני הגעתכם זמנים עדכניים). המקום מתאים גם לביקור עם ילדים שייהנו מההליכה בין חומות הטירה (אבל לא יתאים לעגלות). יש מעט הסברים באנגלית.
הטירה ניצבת על ראש גבעה ונשקף ממנה נוף משגע של הים האגאי והעיירות שמסביב (פלטמון, ניאו פלטמון, וניאו פורי).

סיירו בכפר פלאיוס פנטליימונס

מהטירה תוכלו להמשיך לכפר היווני הציורי ביותר בהר האולימפוס: Palaios Panteleimonas (פנטליימונס העתיקה). הכפר בנוי על מדרונות ירוקים, בגובה 700 מטר מעל פני הים. מתפתל אליו כביש קטן סלול ונוח של כמה קילומטרים שמוביל מהחוף (סמוך לטירה) ועד הכניסה לכפר.

כביש זה חולף על פני אינספור עצי אשור, ערמונים ותות ונשקף ממנו נוף מרהיב של האזור על רקע הפסגות המושלגות של האולימפוס. בכניסה לכפר יש חניון שם משאירים את הרכב וממשיכים ברגל. 

למי שרוצה, ישנן גם כמה אפשרויות לינה בכפר. עם עגלות זה לא נוח כי המדרכות מרוצפות (והחניה בכניסה לכפר), אבל אין מכוניות בתוך הכפר וזה בהחלט יתרון.

חוף למשפחות וסופרמרקט

עוד מעט דרומה מפלטמון והטירה שוכנת העיירה Nei Pori, ובה יש חוף שנקרא Nei Pori Beach – מומלץ למשפחות עם ילדים קטנים, מאחר שהוא רדוד יחסית.
אחרי הביקור בפנטליימונס העתיקה אם תסעו צפונה (לכיוון האולימפוס) תעברו על פני עיירה נוספת בשם Leptokarya. זוהי עיירה תוססת, עם הרבה חנויות, טיילת וחוף. בנוסף יש בה גם סניף של רשת הסופרמרקטים Lidl.
יש בה מוזיאון קטן, המוזיאון להיסטוריה גיאולוגית של האולימפוס Olympus Geological History Museum – שמציג אוסף פרטי. אצלנו הילדים נהנו מביקור (קצר) במקום.

צילום מסך של מפת גוגל עם מיקומי העיירות המוזכרות כאן
צילום מסך של מפת גוגל עם מיקומי העיירות המוזכרות כאן

איפה לישון באולימפוס עם ילדים

אזור האולימפוס מציע מבחר של אפשרויות לינה. 

למשפחות עם ילדים קטנים אני חושבת שיהיה נוח ללון באחת מעיירות החוף. הן מישוריות, יש בהן מלונות ברמת 4 כוכבים טובים, נגישות לחוף, למסעדות, למרכולים ולכל מה שמשפחה עשויה להזדקק לו. ויותר קל למצוא חניה (:

לחצו כאן למעבר לפוסט, ובו המלצות למלונות בין היתר בעיירות החוף (אפשרויות 8-12).

אפשרות נוספת היא העיירה פלאיוס פנטלימונס, שמצד אחד יש לה מדרכות מרוצפות לא ממש נוחות עם עגלות וגם החניה בכניסה לכפר. אבל מצד שני היתרון שאין רכבים בכפר. המחירים במסעדות בכפר זה נוטים להיות גבוהים יותר מאשר בעיירות החוף. למלונות מומלצים ראו אפשרויות 1-7 בפוסט הזה

המלצות לינה בליטוחורו תמצאו כאן

בדרך כלל, מטיילים מוצאים את ליטוחורו כנוחה ביותר מבחינת הנגישות להר. וגם יוצאים ממנה שני מסלולי הליכה קלים למשפחות. החיסרון הוא חניה לא תמיד הכי קלה, והעובדה שחלקה העליון כולל רחובות צרים, עליות וירידות.  

למעבר לפוסט המלצות על מלונות בכפר ליטוחורו לחצו כאן

מזג אויר ומתי העונה הכי טובה לטיול

לטיולי משפחות למרגלות ההר – שיא העונה והעומס הם כרגיל יוני עד סוף אוגוסט. באמצע ספטמבר מרגישים ירידה משמעותית במספר התיירים ועוד פחות תיירים כמובן באוקטובר ובנובמבר.

מי שרוצה להגיע בתחילת האביב יכול לטייל כבר מסוף מרץ, אבל לקחת בחשבון שעלול להיות גשם או חורפי. אני ממליצה לא לקחת סיכון ולהגיע החל מאמצע אפריל והלאה (ועדיף מאי).

אפשר לטייל בערך עד נובמבר (חודש של שלכת מרהיבה, אבל קריר ולא לכולם זה מתאים).

אם אתם מתלבטים בין חגי תשרי לפסח, אני חושבת שבדרך כלל עדיף להגיע בחגי תשרי. בפסח האביב רק מתחיל, יתכן שיהיה קר, והשלג לא תמיד מספיק להפשיר בעת הזו.

בטיחות ומזג אוויר

האקלים באולימפוס שונה לגמרי ממה שאנחנו מכירים. כמה קילומטרים מההר יכולים אנשים לרחוץ בים, וחם ואף לוהט, ובהר קריר וערפל סמיך שמכסה את האזור ובקושי רואים משהו. זו תעלומה שלא התעמקתי בהסבר המדעי שלה (אני קוראת לזה אווירה מיסטית 😉). אבל חשוב להיות מודעים לכך. 

התייעצו עם המארחים במלון שלכם לגבי מזג האוויר ובחרו את היום הכי מתאים למסלולים על ההר (בעיקר אלו שיוצאים מהמנזר הישן / פריונה). מעבר לסיכון בנסיעה או טיול בערפל כזה, לא נעים לטייל כך. כשאנו נתקלנו בערפל מפתיע בזמן הנסיעה להר, פשוט עצרנו לצהרים בבקתת סטברוס, ומשם חזרנו לליטוחורו. העברנו את היום בפעילויות אחרות ואת הטיול מהמנזר לפריונה וכו' עשינו למחרת.

אתר / אפליקציית מזג אוויר מצוינת שאני משתמשת בה ביוון היא פוסידון (אל הים). אפשר לבדוק בה את מידת העננות, הרוח, הגשם, וכמובן טמפרטורה. מניסיוני היא מאד מדויקת. 

שיהיה לכם טיול נעים, ומוזמנים להתייעץ איתי לגבי מסלולים / מלונות וכו'.