פלופונס, יוון: המדריך המלא למטיילים (2024)

הכל על הפלופונס ביוון: בואו לטייל בחצי אי יפהפה, שופע היסטוריה ותרבות עתיקה. עיירות ציוריות, חופים נהדרים, שפע של מסלולי הליכה נפלאים בהרים ובשטחים מיוערים.

את כל אלו ועוד המון תוכלו למצוא בפלופונס (או 'פלופונסוס' ביוונית). חצי האי הגדול בדרום יוון, מערבית לעיר הבירה אתונה (כשעה וחצי נסיעה).

הפלופונס הוא יעד לטיול מגוון במיוחד: אפשר להעביר שבוע קריר בהרים במסלולי הליכה במחוז ארקאדיה. או חופשה ים תיכונית סמוך לחופים במחוז ארגוליס; כולל ביקור בהר געש, שיט אל איים מיוחדים וביקור באתרים היסטוריים.

אפשר להרחיק עוד כשעה נסיעה מערבה (למגיעים מאתונה) למחוז לאקוניה. הנופים בחבל ארץ זה עוצרי נשימה. תבקרו בעיירות דייגים יפהפיות, במערת נטיפים עתיקה. אפילו תוכלו להגיע רגלית לנקודה הדרומית ביותר של יבשת אירופה.

אולי בכלל תעדיפו את מחוז מסינאה, על נופיו שקצת מזכירים את הגליל שלנו: פחות דרמטיים מלאקוניה; אבל עם מקבץ מרהיב של מצודות ומבצרים עתיקים, עיירות אותנטיות וקסם של יוון האמיתית. 

שטח הפלופונס כשטחה של מדינת ישראל

פירוש השם פלופונסוס ביוונית הוא "האי של פלופס", גיבור מהמיתולוגיה היוונית.

הפלופונס הוא אחד מ-13 המחוזות של יוון והוא מכיל 5 יחידות משנה. שתי יחידות נוספות נמצאות גאוגרפית בשטח חצי האי אך שייכות למחוז מערב יוון מבחינה מנהלתית.

שטחו של האי 21,500 קמ"ר, כמעט כמו שטחה של מדינת ישראל. חצי האי מופרד מהיבשה על ידי גשר קורינתוס במזרח וגשר ריו אנטיריו בצפון.

הפלופונס גדול, והקושי הוא להחליט על מה לוותר

החלק הקשה ביותר בתכנון טיול בפלופונסוס ביוון הוא ההחלטה על מה מוותרים. וחייבים לוותר כי אי אפשר לראות הכל (אלא אם כן לרשותכם כחודש ימים).

מרחקי הנסיעה בין האזורים השונים הם גדולים למדי וחבל להעביר חצי מהטיול בנסיעות. חשוב לזכור, שעל אף שקשה לוותר, הפלופונס מרוחק רק שעתיים טיסה מישראל. כך שלא חייבים למצות הכל בפעם אחת.

במדריך להלן תמצאו התייחסות לכל אחד מ-7 המחוזות שבשטח הפלופונס, כולל מוקדי העניין העיקרים וקצת צילומים. 

מסלול מוכן לביצוע עצמאי של טיול בן 8 ימים בפלופונס (בעיקר במחוזות ארגוליס ולאקוניה), תמצאו כאן. הטיול כולל נחיתה באתונה, מספר ימים בחבל מאני ומספר ימים בעיירה נאפפליו וסביבתה

מלונות למסלול זה תמצאו בקישורים הללו: מלונות בנאפפליו; מלונות בגיתאו

השכרת רכב מחברת Rentalcars.com אפשר להזמין מכאן. למידע על השכרת רכב ביוון קראו כאן. למידע כללי על נהיגה ביוון קראו כאן

לניווט מהיר בפוסט

1. קורינתוס (Korinthos) - בקרו בתעלה, עצרו לטעום יין בנמאה

כשעה ורבע מנמל התעופה של אתונה, תחצו את הגשר לפלופונס ותעברו על תעלת קורינתוס. התעלה נחפרה בעבודת פרך ונפתחה ב-1893. היא מקצרת בכ-300 ק"מ את המסלול מהים האדריאטי לנמל פיראוס.

התעלה היא נקודת לעצירה קצרה חביבה על תיירים. בסמוך לה ממוקמת עיר הנמל קורינתוס, בירת המחוז.

האזור כולו מלא בהיסטוריה עתיקה ובשלל אתרים ארכיאולוגיים. במזג אויר נוח תוכלו לבקר למשל ב- Archeological Site of Heraion at Perachora שכולל מסלול הליכה נוח בין העתיקות למרגלות החוף.

לא רחוק משם אגב נמצאת עיירת הנופש לוטראקי.

תוכלו לבקר גם במבצר אקרוקורינתוס המרשים המוקף בנוף נהדר. שימו לב שהמבצר נסגר בכל יום בשעות הצהריים. 

אם תרצו להשאר לילה, תוכלו להתמקם בטריקלה קורינתיה

כחצי שעה הלאה משם נמצאת העיירה נמאה Nemea שנחשבת אחד המוקדים המרכזיים לתעשיית היין בפלופונס. בסביבות העיירה תוכלו למצוא הרבה ייקבים שמציעים טעימות יין (בתשלום ובתיאום מראש).
בנמאה כדאי לכם לסייר בטירה ולמנזר הנחבא בסלע Castle of Saint George.

אם תרצו להישאר לילה או שניים בסביבה, תוכלו להתמקם באחת משלוש עיירות חביבות, שמרכיבות יחד את המשולש טריקלה קורינתיה: Trikala‏, Mesi Sinikia Trikalon‏, Kato Sinikia Trikalon‏. שימו לב, שהעיירות נמצאות באזור הררי בעל כבישים צרים יחסית ומפותלים.

דרומית למשולש הכפרים, שוכן ההר היפהפה זיריה Ziria, שכולל נופים נפלאים. פסגתו מגיעה ל-2,347 מטרים. בהר ישנם כמה מסלולי הליכה ואפשר בסביבתו להנות מפעילויות אתגריות שונות; בהן טיול גיפים, רכיבת על אופני הרים וגם ספורט מים. 

במהלך ביקורכם באזור תוכלו לטייל לאגם סטימפליה Limni Stymfalia; אגם דוקסה Lake Doxa שהוא אומנם אגם מלאכותי, אך הנוף הנשקף ממנו מרהיב; וכן אגם דאסיו Dasiou lake.

2. ארגוליס (Argolis) - בקרו בנאפפליו היפה

מחוז המשנה ארגוליס Αργολίδα מהווה למעשה את האצבע המזרחית של הפלופונס.
כשעתיים נסיעה משדה התעופה של אתונה ותגיעו לנאפפליו Nafplio. 

נאפפליו היתה בעבר עיר הבירה של יוון, והיא נחשבת לאחת הערים היפות ביוון. בנאפפליו תוכלו לסייר בעיר העתיקה ובמבחר מוזיאונים שונים. העיר היפה משופעת בחנויות קטנות, מסעדות וברים מצוינים ומסלולי הליכה. תוכלו גם לסייר לאורך הטיילת שיוצאת מהנמל וממשיכה עד העיירות הסמוכות.

למרות שהעיר תיירותית מאוד ואפשר לשמוע בה בליל שפות מכל העולם, האווירה הנעימה נשמרת. גם הרמה במסעדות ובמלונות היא גבוהה.

סביבת נאפפליו מתאימה כבסיס לינה לטיול בן מספר ימים (ואפילו שבוע) בארגוליס. סמוך לנאפפליו העיירה טולו Tolo מציעה אפשרויות לינה לרוב זולות יותר מאשר בנאפפליו וגם יותר נגישות ברכב.

בנאפפליו עצמה תוכלו לבקר בשלושה מבצרים: אל האחד, מצודת פלמידי Fortress of Palamidi‏ מובילות קצת פחות מאלף מדרגות; אם אתם בכושר בינוני ומעלה זו חוויה נהדרת. 

טירת אקרונאופיה Acronafplia גם היא שווה ביקור ומציעה נופים נפלאים. המבצר השלישי Bourtzi Castle נמצא בלב ים, אפשר לשוט אליו בסירה (מהנה למדי עבור ילדים).

בנאפפליו יש גם טיילת ארוכה מאוד מחולקת לכמה מקטעים נהדרים שאפשר לטייל בהם.

אם חשקתם במעט עתיקות, סעו פחות מחצי שעה מנאפפליו לאתר מיקנה, שהוכרז כאתר מורשת עולמית. לפני אלפי שנים, מיקנה היתה עיר יוונית משמעותית.

מתי בפעם האחרונה טיילתם על הר געש?

בצד המזרחי של 'האצבע' תוכלו לבקר בתיאטרון העתיק Epidavros. זהו יעד מומלץ, הילדים יהנו שם. האקוסטיקה של המקום כל כך מדהימה, שניתן להטיל מטבע על הבמה המרכזית ולשמוע את צליל הנקישה שלו בעודכם ישובים רחוקים עשרות מטרים משם.

אחרי כן תוכלו להמשיך לעיירה פאלאיה אפידברוס Palaia Epidavros ולהנות מטיול לאורך הרציף הציורי וחוף הים.

יום נוסף באזור תוכלו להקדיש לחצי האי מתאנה Methana. זהו הר געש פעיל שמציע נוף וולקני מדהים. אגב מבחינה מנהלית מתאנה לא שייך לפלופונס אלא יחד עם האיים הסרוניים למחוז אטיקה.

חצי האי מתאנה ידוע כאתר ספא מוביל, ויש לו חופים יפים וגם אתרים ארכאולוגיים. בעונה יש הפלגות מנמל פיראוס באתונה למתאנה. על גבי האי תמצאו גם שבילי הליכה ברמות שונות, שמובילים להרי הגעש. עקבו למשל אחר המסלול ל-Kameno Vouno המציע נופים יפים של המפרץ הסרוני.

תוכלו להעביר עוד יום נהדר בטיול לאי הידרה Idra  (או Hydra). נוסעים לעיירה Ermioni ומשם ממשיכים במעבורת להידרה. אופציה חלופית היא סירה מונית מהכפר מטוצי. אגב בעונה יש גם הפלגות שיוצאות מטולו לטיול יום שיוצא בבוקר וחוזר בערב. באי הידרה אין כלי רכב, אלא רגלית או על גבי חמורים.

עוד עיירה תוססת וצבעונית היא פורטו הלי Porto Cheli מתאימה גם ללינה ולנופש. אפשר להתמקם באזור זה מספר ימים ולהנות מחופים טובים והרבה שקט ושלווה. 

טיול לדרום יוון, נאפפליו היפה, הפלופונס יוון

3. ארקדיה (Arkadia) - הרים, כפרים ומסלולי הליכה

ואחרי שטיילתם ליד הים, נהנתם מהחופים, האיים, והמפרצים הנהדרים, אין כמו להגיע להרים. בהרים של ארקדיה אפילו בקיץ נעים. בחורף קר מאוד ומושלג.

מחוז המשנה ארקדיה ממוקם בלב הפלופונס. רובו הררי וחלקו הקטן נושק לצדו המערבי של מפרץ ארגוליס.

החלק ההררי מציע מסלולי הליכה נהדרים, שעוברים בין שורת כפרים קטנים.

חשוב לומר: למשפחות עם ילדים קטנים, האזור הזה עשוי פחות להתאים. זאת בהשוואה לאזורים אחרים בפלופונס בהם יש מגוון פעילויות ואטרקציות שיוכלו לעניין את הילדים. באזור הכפרים יש כבישים צרים מאוד ומפותלים והנסיעה איטית. זה עלול להיות פחות נוח עם ילדים קטנים. 

בנוסף, אף שאפשר לסייר בעיירות כמובן, מסלולי ההליכה המרכזיים באזור הם ארוכים. רובם מיועדים למיטיבי לכת ופחות מתאימים לילדים קטנים או למוגבלים בהליכה.

נסו את מסלולי ההליכה של שביל מנלון

בארקדיה ישנם שלושה רכסי הרים מיוערים: מיינלו Mainalo שהנקודה הגבוהה ביותר שלו נקראת פרופיטיס אילאס; רכס ההרים פרנון Parnon, והר ליקאיון Mount Lykaion בעל 2 פסגות: סטפני ואילאיס.

אם אתם מטיילים בארקדיה, אל תחמיצו את מסלול "שביל מנלון". זהו שביל באורך 75 ק"מ שמחולק ל8 מקטעים אשר עוברים בין 9 כפרים. מי שעושה כל השביל, עובר בכל יום מקטע אחד, לן בכפרים ואוכל בטברנות המקומיות.

כך מדובר למעשה במעין 'טרק משודרג': אין צורך ללכת עם כל הציוד על הגב ולישון בשטח או בבקתות מטיילים נידחות. במקום זה בכל יום אחרי הליכת המסלול מגיעים לכפר אחר ושם יש מלונות ומסעדות.

העיירות ששביל מנלון עובר בהן ומתאימות גם ללינה של מטיילים שלא מתכוונים ללכת במסלולים הארוכים הן אלו: Stemnitsa, Dimitsana, Zygovisti, Elati, Vytina, Nymphasi, Magouliana, Valtesiniko ו-Lagadia.

4. לאקוניה: נופים יפים ממש כמו גלויה

שילוב של נופים יפים שכאילו יצאו מתוך גלויה וטבע פראי שובה את הלב. מחוז המשנה לאקוניה משופע באתרים ארכאולוגיים והיסטוריה; יש בו נופים מרהיבים ומגוונים של יערות, נהרות, עמקים, והרבה חופים ומפרצים נפלאים. זהו יעד שאתם חייבים לבקר בו, בעת טיולכם בפלופונסוס.

מחוז המשנה לאקוניה ממוקם בחלק הדרום מזרחי של חצי האי פלופונסוס. הבירה המנהלית היא ספרטה.

לאקוניה מורכבת מחלק מרכזי ושתי 'אצבעות' מוקפות בים. באצבע המזרחית נמצא האי המיוחד מונמבסיה (אתר שמאוד מומלץ לא להחמיץ). והאצבע המערבית היא חבל מאני היפה והציורי.

בחלק המרכזי המחבר את שתי האצבעות, ממוקמת העיירה הנהדרת גית'או, אשר מומלצת מאד כבסיס לינה לטיול בן מספר ימים באזור.

כמה מנקודות העניין הבולטות ביותר בלקוניה:

הלשון המערבית / חבל מאני: תוכלו לטייל בין כמה עיירות נהדרות: לימני, אראופולי (בירת חבל מאני) וגרולימנאס. בקרו במערת דירוס ולאחר מכן המשיכו דרומה דרך ווטיה עד כף מטפן, הנקודה הדרומית ביותר ביבשת אירופה.

הלשון המזרחית: מונמבסיה – Acropolis of Monemvasia, כשעה – שעה ורבע נסיעה מגית'או. זהו אי המחובר בכביש ליבשה. טיילו בסימטאות הציוריות, טפסו דרך העיר העתיקה עד החלק העליון של חורבות המבצר, ממנו נשקף נוף מרהיב.

 מיסטרס: בחלק העליון של לאקוניה, בדרך לגיתאו, שוכן אתר מורשת עולמית של אונסק"ו ואחד האתרים הביזנטיים החשובים ביוון. לפני או אחרי הביקור במיסטרס, תוכלו לעשות מסלול הליכה יפה באזור. המסלול לא ארוך ועם נוף מרהיב, והוא יוצא מהעיירה הקטנה Parorio.

ג'יתאו והסביבה: כדאי להקדיש לגית'או מספר שעות לטיול ברחבי העיירה כולל ביקור במגדלור, וכן ביקור בחופים הסמוכים. הגיעו עד לספינה הטרופה.

פלופונס

5. מסיניה: טבע פראי, הרבה עתיקות, חופים טובים

מחוז משנה מסיניה מגוון בנופיו ובנקודות העניין שהוא מציע. בצידו המזרחי כמה מהחופים הכי פופולריים ועיירות נופש קטנות ונהדרות. בצידו המערבי מספר עיירות קטנות עם מבחר ענק של אתרים ארכיאולוגיים, מצודות וטירות עתיקות. בלב המחוז העיר הגדולה קלמטה; בקלמטה יש גם נמל תעופה קטן שאליו יש טיסות ישירות מישראל בעונת הקיץ.

מוקדי העניין העיקריים:

העיר הגדולה קלמטה Kalamata, בעלת חופים מצוינים, מבחר מסעדות וחנויות וכל מה שאפשר לצפות למצוא בעיר גדולה.

העיירות הקטנות והקסומות סטופה Stoupa, אגיוס ניקולאוס Agios Nikolaos וקרדמלי Kardamyli על רצועות החוף הנהדרות שלהן, מתאימות לנופש רגוע של חופים, טברנות וקצת טיולים רגליים.

המרחק מהן לקלמטה הוא כשעה נסיעה וזה בערך המרחק דרומה לכיוון לימני. הכביש מקלמטה סלול היטב אך מדובר בדרך מפותלת שעולה ויורדת מן ההר. לכן פחות מומלץ להתמקם בעיירות אלו כבסיס לטיול כוכב באזור, אלא בואו אליהן כדי לשהות בהן ובסביבתן הקרובה.

במערב הפלופונס: עיירות נמל וטירות עתיקות

באצבע המערבית של הפלופונס תמצאו מספר עיירות נהדרות לבילוי ולטיולים בסביבה.

בהן למשל העיירה פילוס Pylos שצמוד אליה אתר היסטורי נהדר. כרבע שעה נסיעה דרומה משם ממוקמת העיירה הנהדרת מתו'וני; כדאי גם לבקר בטירה Bourtzi of Methoni Castle.

עוד עיירת נמל קטנה ונעימה היא קורוני Koroni. אם אתם מגיעים אליה בקרו גם בטירה Koroni's Castle.

בדרך מקלמטה לפילוס תוכלו לבקר במפלי פולימיניו Polylimnio Waterfalls. קצת בהמשך ב- Stenosia Waterfalls או ב-Kalamaris Waterfall.

קצת צפונית לפילוס נמצא מפרץ Navarino בו חוף בצורת פרסה שדומה יותר לאגם. האזור נחשב כשמורת טבע ומומלץ לבקר בו.

קרדמלי Kardamyli

6. אכאיה: בדרך לצפון יוון עוצרים בדיאקפטו

אכאיה Achaia הוא החלק הצפוני העליון של חצי האי הפלופונס. מבחינה מנהלתית השטח הזה לא משויך למחוז הפלופונס אלא למערב יוון.

אם אתם נוחתים באתונה ומתכוונים לטייל בצפון יוון, סביר שתעברו דרך מחוז אכאיה בדרככם צפונה, ותחצו את גשר ריו – אנטריו.

בירת מחוז המשנה אכאיה היא העיר פטרס Petra. זוהי עיר שוקקת עם היסטוריה עשירה. כדאי לבקר פטרס ובמוזיאון הארכיאולוגי.  אפשר גם לצאת לטיול לאורך הטיילת בסמוך לחוף.

ליד פטרס יש שדה תעופה קטן Araxos שיוצאות אליו טיסות ישירות מישראל. לרוב מוצעות חבילות שכוללות טיסה ומלון באזור. זו יכולה להיות חופשה נהדרת, אבל טיול בפלופונס פחות יתאפשר אם תהיו כבולים למקום לינה אחד, בעיקר באזור זה שהוא צפוני ומרוחק ממרבית מוקדי העניין. אז אם ברצונכם לטייל בין מוקדים שונים, חפשו חבילה של טיסה ורכב למשל, שאיננה כוללת מלון.

אם אתם באזור, אל תחמיצו את הרכבת הנופית

אטרקציה נחמדה באכאיה תמצאו בעיירת החוף דיאקפטו Diakopto ממנה יוצאת רכבת נופית נהדרת לקלבריטה במסלול של כשעה לכל צד.

קלבריטה Kalavrita היא עיירה הררית נעימה. לא רחוק ממנה נמצאת מערת האגמים Lakes caves. בחורף אגב פועל במקום מרכז סקי.

שביל ה-E4 האירופאי חוצה את יוון לכל אורכה וחולף בין היתר בדיאקפטו בעקבות ערוץ Vouraikos, מגיע לקלבריטה וממשיך למעשה עד קצה היבשת (וממשיך באי כרתים).

הרכבת שנוסעת מדיאקפטו לקלבריטה בפלופונס

7. אליס: המשחקים האולימפיים החלו כאן

מחוז המשנה אליס Elis טכנית נמצא בתוך שטח חצי האי של הפלופונס. אבל מנהלתית הוא משויך למחוז מערב יוון. 

באזור תמצאו כמה עיירות נופש נעימות, עם טיסה ישירה מישראל לנמל התעופה Araxos הסמוך. 

בקרו בעיירה Katakolo היפה. בנמל שלה תוכלו להבחין מדי פעם באוניות גדולות ומפוארות מלאות תיירים חולפות.

לא מרחוק משם ממוקמת Olymipa בה נערכו בעת העתיקה המשחקים האולימפיים. 

בעת ביקורכם במחוז המשנה אליס תוכלו לקחת הפלגה או מעבורת לאי הפופולרי זקינתוס. 

Katakolo

8. לטוס לפלופונס: אתונה, קלמטה או פטרס

בדרך הפופולרית ביותר להגיע לפלופונס היא בטיסה לבירת יוון, אתונה. אתונה נמצאת במרחק שעתיים טיסה בלבד מישראל, ויש אליה מבחר טיסות גדול בכל יום מנתב"ג.

בנמל התעופה של אתונה תוכלו לאסוף את הרכב השכור שהזמנתם, ולסוע לכיוון הפלופונס. לאחר כשעה נסיעה תגיעו לתעלת קורינתוס. המרחק מאתונה לנאפפליו הוא כשעתיים נסיעה. לקלמטה – כשלוש שעות דרך כביש אגרה טוב וחדש יחסית.

אופציה נוספת, בעיקר אם אתם רוצים להתמקד בטיול באזור הדרום מערבי של הפלופונס (מחוזות המשנה לאקוניה ומסיניאה) היא לטוס ישירות לקלמטה. חבל מאני הפופולרי הוא חלק ממחוז המשנה לאקוניה וקל להגיע אליו מקלמטה.

טיסות ישירות לקלמטה יוצאות בעונת התיירות (אפריל עד אוקטובר) ולעיתים הן אפילו זולות יותר מהטיסות לאתונה. בקלמטה יש שדה תעופה קטן ונוח ובתוך דקות בודדות תוכלו להגיע ממנו לעיר קלמטה ולהתחיל את הטיול שלכם. 

בעונת הקיץ יש טיסות ישירות גם לפטרס

עוד אפשרות היא טיסה ישירה מישראל לשדה התעופה Araxos שנמצא ליד העיר פטרס. פטרס ממוקמת בחלק הצפוני של חצי האי. מבחינה מנהלתית האזור הזה שייך למחוז מערב יוון ולא לפלופונס. ראו במפה בהמשך הפוסט.

בעונת התיירות תוכלו למצוא חבילות זולות יחסית שמגיעות לשדה התעופה הקטן שליד פטרס. רוב החבילות הללו כוללות טיסה ומלון ומציעות למעשה חוויה מעט שונה. זאת שכן הטיול שלכם יתמקד באיזורים שנמצאים במרחק נסיעה סביר מהמלון. המרחק משדה התעופה של פטרס לקלמטה הוא כשעתיים וחצי נסיעה (לעומת 3 שעות מאתונה). 

אם הצלחתם למצוא טיסה לפטרס שאינה חלק מחבילה, כלומר לא כולל מלון, תוכלו בהחלט לצאת משם לטיול בכל החלק המערבי של הפלופונס.

טיוליסט מאחל לכם שהות נעימה וטיול נפלא ! ! !

מסלול מוכן לביצוע עצמאי של טיול בן 8 ימים בפלופונס, תמצאו כאן. הטיול כולל נחיתה באתונה, מספר ימים בחבל מאני ומספר ימים בעיירה נאפפליו וסביבתה

מלונות למסלול זה תמצאו בקישורים הללו: מלונות בנאפפליו; מלונות בגיתאו

השכרת רכב מחברת Rentalcars.com אפשר להזמין מכאן. למידע על השכרת רכב ביוון קראו כאן. למידע כללי על נהיגה ביוון קראו כאן