יש כמה וריאציות של כחול: כחול שמיים, כחול כהה, כחול אינדיגו, (יש אפילו "קורדון בלו" ) אבל הכחול של יוון, הכחול של מי הים ביוון הוא זה שתמיד מפתיע, מרשים ונותן כוח ותקווה.
הכחול הזה לא קיים בשום מקום אחר בים התיכון; הוא משתלב עם הכחול של השמים, הירוק של עצי הזית, החום של ההר, וקרני השמש שעוברות בטבע ומשתקפות באוקיינוס.
את כל קשת גווני הכחול, הירוק, והצהוב תוכלו למצוא בחבל הפלופונס המשגע שבדרום יוון. חצי האי פלופונס המצוי במרחק נסיעה מבירת יוון אתונה אליה יש מבחר טיסות מדי יום מישראל.
בניגוד לאיי יוון ולאזורי תיירות שפעילים רק בחודשים מסוימים של השנה, הפלופונס פעיל וחי כל השנה.
החודשים אפריל מאי ויוני מתאימים מאוד לביקור בפלופונס: מזג אוויר נעים, אין עדיין עומס תיירים, אפשר לשלב טיולים רגליים עם בילוי בחופים, המחירים נוחים יותר מאשר בקיץ.
הצעת המסלול של טיוליסט המובאת בפוסט מפורט זה תוביל אתכם בין נופים של ים והר, בפריחה אביבה משגעת, כפרי דייגים קטנים וציורים, חופים עם ים צלול ומי טורקיז ואוכל ים תיכוני משובח.
אם הזמנתם מהלינקים שלי - אתם יכולים להתייעץ איתי
בפוסט מובאות בין היתר הצעות לינה בכל אחד מהאזורים, המלצות לשכירת רכב, אטרציות וכו'. אם נהניתם מהמסלול המפורט, אנא הקפידו להיכנס בעת ההזמנה ישירות דרך הלינקים שלי שמופיעים כאן בפוסט. זה מזכה אותי בעמלה קטנה מבוקינג (או שאר החברות הרלוונטיות) ללא כל עלות נוספת עבורכם.
אם הזמנתם באמצעות הלינקים שלי ואתם זקוקים לסיוע כלשהו מול נותני השירות, פנו אלי ואשמח לעזור. ציינו בפנייה מה הזמנתם (מלון / רכב / אטרקציה), מתי בוצעה ההזמנה ולאיזה תאריכים.
5 סיבות להקדים את טיול הקיץ למאי ויוני:
מזג אוויר נעים יותר: ביולי אוגוסט חם וקשה להנות ממסלולי הליכה. באפריל עוד קריר לבילוי בחופים. במאי ויוני אפשר להנות מכל העולמות.
תקופה מצוינת למסלולי הליכה: מאי ויוני הם חודשים נפלאים לטייל בהרי ארקדיה שנמצאים במרכז הפלופונס (באפריל עלול להיות קר מדי וביולי אוגוסט חם).
פחות עמוס: בחודשים אפריל, מאי ויוני תתקלו בפחות קהל ותורים קצרים יותר באטרקציות פופולריות. זה מאפשר חוויית טיול רגועה ומהנה יותר. אפשר לחוש את התרבות והאווירה המקומית.
המחירים משתלמים יותר: אומנם מאי ויוני כבר נחשבים עונת התיירות בפלופונס, אבל תעריפי הלינות והשכרת הרכב עדיין משמעותית נמוכים יותר לעומת יולי אוגוסט.
מה משך הטיול?
המסלול המפורט בפוסט זה ארוך יחסית וכולל 16 לילות. אבל אם יש לכם פחות – פשוט החליטו על איזה אזור לוותר והתאימו כך את המסלול ללוח הזמנים האישי שלכם.
בסוף הפוסט תמצאו מפה של המיקומים המרכזיים בטיול. כדאי להציץ בה בכדי להבין איפה נמצא כל אזור.
איך לחלק 16 ימי טיול בפלופונז
ההצעה למסלול של 16 ימים מבוססת על החלוקה הבאה (אם תלחצו על המילים בכחול, תגיעו לפוסט עם מלונות מומלצים בכל אזור) :
אתונה – לילה אחד (אחרי הטיסה)
מזרח הפלופונס – 4 לילות
נאפפליו / טולו – 2 לילות
הרי ארקדיה – 3 לילות
חבל מסינייה – 3 לילות
חצי האי מאני – 3 לילות
וחזרה לאתונה – (לילה אחד לפני הטיסה)
סה"כ 16 לילות, וחזרה לאתונה.
אם אתם רוצים לטייל באתונה יומיים שלושה, כדאי לכם להאריך בהתאם את הטיול.
נוחתים באתונה
העיר אתונה היא יעד מרכזי שהטיסות אליה נמשכו באופן רציף לאחר 7.10. בכל יום יש לאתונה מבחר טיסות מישראל. מומלץ לבחור טיסת בוקר / צהרים מוקדמים; כך תוכלו לנחות באתונה, לאסוף את הרכב השכור שהזמנתם ולצאת מיד לדרך לקראת הטיול בפלופונס.
איסוף רכב שכור בנמל התעופה של אתונה
חשוב לשריין רכב מראש. קבלו מבחר הצעות באמצעות חברת Rentalcars.com.
כדאי לכם גם לבדוק את חברת chalkidiki-cars. זוהי חברה יוונית מוכרת מאוד באזור סלוניקי, אשר לפני מספר חודשים הרחיבה את פעילותה לאתונה וליעדים נוספים. אני ניסיתי את סניף אתונה מספר פעמים (במרץ-מאי 2024) והמחיר, השירות והרכב שקיבלנו היו טובים. החברה נותנת כיסא בטיחות לילד ללא תשלום והמחיר המוצג כולל כל התוספות וביטול השתתפות עצמית (ישנה השתתפות עצמית בגובה 90 דולר למקרה).
כל ההמלצות והטיפים שלי בנושא השכרת רכב ביוון נמצאים כאן בפוסט.
מלונות ליד נמל התעופה של אתונה
אם אתם נוחתים בערב או בלילה, כדאי לכם לישון ליד נמל התעופה. יש מלון אחד ממש בתוך נמל התעופה, הוא מפואר ונוח ומחירו בהתאם. במרחק כמה דקות נסיעה יש עוד מלונות, במספר רמות תקציב.
חלק מהמלונות והדירות יציעו לכם הסעה (שאטל) חינם משדה התעופה. אחרים יספקו הסעה בתשלום.
לפוסט מפורט ובו כל אפשרויות הלינה באזור נמל התעופה של אתונה לחצו כאן
לנוחתים אחה"צ: מלון טוב כ-50 דקות נסיעה מנמל התעופה
אם אתם רוצים להתקדם ולצאת מאתונה אבל לא להתחייב לנסיעה ארוכה מדי, ראו את המלון המומלץ הזה: Hotel Cokkinis ברמת 3 כוכבים, ממוקם על החוף 50 דקות נסיעה מנמל התעופה של אתונה. במלון פועלת מסעדה שפתוחה עד 23:30 בלילה, יש לו חוף פרטי נחמד ונוף נפלא לים. המלון מגיש ארוחת בוקר.
לבדיקת זמינות והזמנה מאתר בוקינג לחצו כאן.
לבדיקת זמינות והזמנה מאקספדיה לחצו כאן.
יוצאים לדרך: נסיעה מרהיבה דרומה
המסלול שלנו מתחיל בנסיעה מאתונה לדרום מזרח הפלופונס. היעד הוא העיירות פורטו חלי / ארמיוני והסביבה, בסיס מצוין לחקור את האזור והאיים שמסביב.
אחרי שתעברו את תעלת קורינתוס, אתם תסעו לאורך כביש יפהפה, גבוה מעל הים וממנו נשקפים נופים נהדרים של המפרצים אשר לאורך קו החוף.
נקודה טובה לעצירה לקפה מול הנוף היא בית הקפה שנקרא Stork ונמצא די באמצע הדרך.
טיול קצר על הדרך: מכתש גאולוגי ייחודי
קצת לפני פורטו הלי (או ארמיוני) תוכלו לעצור לטיול קצר וייחודי ביותר. שם המקום הוא Caves of the Twins Dolines . מדובר בצמד תצורות גיאולוגיות מרשימות הממוקמות ליד הכפר דידימה. בהגעה למקום מחנים את הרכב ונכנסים בתוך גרם מדרגות החצוב בסלע ויורדים בו לתוך המכתש. במכתש אפשר לעשות סיבוב היקפי קצר.
בסיס לינה ראשון בפלופונס: פורטו חלי / ארמיוני והסביבה
העיירות הקטנות של מחוז המשנה ארגוליס, זה שמהווה את ה"רגל" המזרחית של הפלופונס, מהוות יעד מצוין לטיול אביבי (וגם לחופשת קיץ).
יש מספר עיירות בחלק זה של מזרח הפלופונס ובהן פורטו הלי (או פורטו חלי / Porto Cheli), ארמיוני (Hermione), מטוצ'י (Metochi), גלאטאס (Galatas), קוסטה (Kosta) ועוד.
זה אזור קסום עם חופים יפים, ומהעיירות הללו אפשר גם לעלות על מעבורת או סירת מונית קטנה ולהפליג לאיים הסרוניים (ובהם הידרה, פורוס, אגינה, ספצסס).
העיירה ארמיוני המקסימה
אנחנו מאוד אהבנו את העיירה Ermioni, היא נעימה, מלאה בטברנות ובתי קפה, לא תיירותית מדי ולא ממוסחרת. התמקמנו בדירה נחמדה עם נוף משגע, ממש חלון על הים.
העיירה פורטו חלי
עוד עיירה תוססת וצבעונית בפלופונס היא פורטו הלי Porto Cheli. בקיץ היא עמוסה מאד בתיירים. באפריל מאי ויוני נעים יותר להסתובב בה. בעיירה יש מבחר טברנות ובתי קפה ומגוון של אפשרויות לינה (יותר מאשר בארמיוני).
מזרח הפלופונס מה עושים? בקרו באי הידרה
תוכלו להעביר יום נהדר בטיול לאי הידרה Idra (או Hydra). להידרה מומלץ בחום להגיע שלא בחודשי השיא (יולי אוגוסט), אחרת הוא עמוס מדי והחוויה תראה שונה לגמרי. זה אי מתויר אומנם ורואים זאת, אבל במזג אוויר אביבי ומיעוט יחסי של תיירים, הוא ממש קסום. בשיא העונה עוגנות באי כמה פעמים ביום מעבורות ענק מאתונה שפורקות מאות רבות של תיירים, והאי מתמלא עד אפס מקום בתיירים. בשעות אחה"צ המעבורות מפליגות להן, והאווירה השקטה יחסית חוזרת אל האי.
כדי להגיע להידרה תוכלו לקחת מעבורת מהעיירה Ermioni או ממטוצי Metochi. באי הידרה אין כלי רכב, אלא רגלית או על גבי חמורים.
בקרו באי ספצס
האי ספצס spetses, הוא אי קטן וחמוד שהתנועה בו נעשית בעיקר באמצעות אופנועים / קטנועים / טרקטורונים.
כדי להגיע לאי ספצס עליכם ליסוע לעיירונת קטנה בשם קוסטה Kosta ולחנות (יש מגרש חניה בתשלום ואפשר לחפש חנייה בחוץ אם הצלחתם למצוא).
מקוסטה אפשר לקחת סירה מונית שבתוך דקות בודדות תביא אתכם לספצס והעלות היא 30 יורו. אפשרות נוספת היא לעלות על המעבורת ויש כמה כאלה ביום, כמובן שהתדירות עולה לקראת הקיץ. המעבורת בפני עצמה היא אטרקציה לילדים; זמן הנסיעה קצר מאוד והתשלום על ההפלגה נעשה בתוך המעבורת עצמה (3.5 יורו לאדם וסכום מופחת לילדים).
בניגוד לאי הידרה בו אין בכלל תנועת כלי רכב, בספצס יש מעט רכבים, אבל יש בעיקר קטנועים. אפשר לשכור קטנוע רגיל, או בעל 3 גלגלים ולהגיע בקלות לכל חלקי האי.
האי ספצס פרח בתחילת המאה ה-18 והעושר והבולטות הימית ניכרים באחוזות בנות מאתיים שנה שניתן לראות לאורך החוף. האי גם מילא תפקיד משמעותי במלחמת העצמאות היוונית, כאשר גיבורות כמו לסקרינה בובולינה הובילו את המאבק נגד העות'מאנים. אפשר לבקר באי במוזיאון שמציג את פועלה.
בספצס יש מספר חופים יפים עם מים צלולים, מתאימים מאוד לבילוי קיץ, חופים פופולריים כוללים את Agia Marina, Kalloni ו-Glyfonia.
הנופים כמובן נהדרים, ובאי יש גם שפע של מסעדות טובות ואווירה נעימה.
ביקור באי פורוס
פורוס אי מקסים ואני ממש ממליצה לבקר בו כחלק מטיול במזרח הפלופונס, הוא פחות מוכר לעומת האי הידרה שלא רחוק ממנו, אבל הוא לא פחות שווה ביקור ומהנה. יש באי פורוס נופים יפים, מגוון רחב של מסעדות, בתי קפה, חנויות ואווירת חופש, ויש גם אפשרויות למסלולי הליכה. כמובן שבקיץ יש גם חופים נפלאים בפורוס.
כדי להגיע לפורוס עליכם ליסוע לעיירה גלאטאס וממנה יוצאת מעבורת אחת לחצי שעה; ובקיץ כל עשר דקות. גאלטאס היא עיירה יוונית קטנה, אותנטית ומאוד נעימה.
אחרי שתרדו מהמעבורת (זמן ההפלגה קצרצר בערך 10 דקות) תוכלו לטפס רגלית למגדל השעון, הסמל של פורוס. טיפוס קליל ומגיעים לתצפית נפלאה על כל האי והאזור. יש גם שילוט מסודר שמכוון לכמה מסלולי טיול באי.
האי מחולק לשני חלקים: התחתון הקרוב יותר לגלאטאס בו העיר פורוס, וזהו גם החלק היותר מתוייר ועמוס, והחלק השני של האי בו יש גם הרבה שטחים ירוקים (ומסלולי הליכה).
טיול רגלי נפלא ל- Franchthi Cave
קבלו המלצה לטיול רגלי נפלא, בערך חצי שעת נסיעה מארמיוני, למערה שנקראת Franchthi Cave.
למערה צריך להגיע מכיוון צפון, הגישה מדרום היא קשה עד בלתי אפשרית (גם לרכב וגם המסלול הרגלי מהחניה עד המערה). אגב בקיץ אפשר להגיע למערה גם בסירה מהכפר הקטן Kilada.
להגעה קלה נווטו לתחנת הדלק הזו: Apostolou Bros O.E. אם הגעתם ממזרח למערב עליכם לפנות ימינה במזלג ולהמשיך עד לכנסיה הזו:
Church Agios Ioannis. אנחנו חנינו ממש קרוב לכנסיה ומשם ממשיכים ברגל.
מחנים בערך קילומטר צפונית למערה והולכים במסלול נפלא לאורך שפת הים, בעיקר באביב עם צבעים וריחות אביב ופריחה.
הכניסה למערה לא כרוכה בתשלום. על פי המידע המופיע המערה היא בת כארבעים אלף שנה, שימשה ציידים וננטשה לפני כמה אלפי שנים.
אחרי הביקור תוכלו ליסוע לכפר Kilada לארוחת צהרים (יש מבחר טברנות, כפר חמוד).
מתי בפעם האחרונה ביקרתם בהר געש?
יום נוסף באזור תוכלו להקדיש לחצי האי מתאנה Methana. זהו הר געש פעיל שמציע נוף וולקני מדהים. אגב מבחינה מנהלית מתאנה לא שייך לפלופונס אלא יחד עם האיים הסרוניים למחוז אטיקה.
מתאנה הוא הר געש צעיר יחסית, שגילו מוערך בכמיליון שנים. הר הגעש התפרץ מספר פעמים בעבר, לאחרונה בשנת 1570 לספירה. ההתפרצות של 1570 הייתה אירוע גדול והרסני שגרם נזק נרחב לאזור שמסביב. כהר געש פעיל תמיד יש סיכוי שהוא עלול להתפרץ שוב בעתיד. עם זאת, מדענים מאמינים שההתפרצות הבאה לא צפויה להתרחש במאות השנים הבאות.
חצי האי מתאנה ידוע כאתר ספא מוביל, ויש לו חופים יפים וגם אתרים ארכאולוגיים. בעונת הקיץ יש הפלגות מנמל פיראוס למתאנה.
על גבי האי תמצאו גם שבילי הליכה ברמות שונות, שמובילים להרי הגעש. עקבו למשל אחר המסלול ל-Kameno Vouno המציע נופים יפים של המפרץ הסרוני.
בסיס לינה שני בפלופונס: העיירה נאפפליו
נאפפליו Nafplio היתה בעבר עיר הבירה של יוון, והיא נחשבת לאחת הערים היפות ביוון. בנאפפליו תוכלו לסייר בעיר העתיקה ובמבחר מוזיאונים שונים.
העיר היפה משופעת בחנויות קטנות, מסעדות וברים מצוינים ומסלולי הליכה. תוכלו גם לסייר לאורך הטיילת שיוצאת מהנמל וממשיכה עד העיירות הסמוכות.
למרות שהעיר תיירותית מאוד ואפשר לשמוע בה בליל שפות מכל העולם, האווירה הנעימה נשמרת. גם הרמה במסעדות ובמלונות היא גבוהה.
סביבת נאפפליו מתאימה כבסיס לינה. סמוך לנאפפליו העיירה טולו Tolo מציעה אפשרויות לינה לרוב זולות יותר מאשר בנאפפליו וגם יותר נגישות ברכב.
מלונות מומלצים בנאפפליו
בנאפפליו יש מבחר גדול של מלונות בוטיק קטנים, מעוצבים ומושקעים. לחצו כאן למעבר לפוסט עם המלצות לינה בנאפפליו. ההמלצות מחולקות למלונות המתאימים לזוגות או משפחות קטנות, ומקומות המתאימים למשפחות גדולות יותר.
עוד אפשרות היא ללון בעיירה טולו הסמוכה. זוהי עיירת חוף המציעה כמה מלונות ממש בקו המים, ראו כאן המלצות.
מה עושים בנאפפליו?
בנאפפליו עצמה תוכלו לבקר בשלושה מבצרים: אל האחד, מצודת פלמידי Fortress of Palamidi מובילות קצת פחות מאלף מדרגות; אם אתם בכושר בינוני ומעלה זו חוויה נהדרת.
טירת אקרונאופיה Acronafplia גם היא שווה ביקור ומציעה נופים נפלאים. המבצר השלישי Bourtzi Castle נמצא באי קטן מול חופי נאפפליו ואפשר לשוט אליו בסירה.
בנאפפליו יש גם טיילת ארוכה מאוד מחולקת לכמה מקטעים נהדרים שאפשר לטייל בהם.
אם חשקתם במעט עתיקות, סעו פחות מחצי שעה מנאפפליו לאתר מיקנה, שהוכרז כאתר מורשת עולמית. לפני אלפי שנים, מיקנה היתה עיר יוונית משמעותית.
בקרו באפידוורוס
התיאטרון העתיק של אפידאורוס, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הוא פלא של ארכיטקטורה ואקוסטיקה יוונית, הממוקם בפלופונס במרחק נסיעה קצר מנאפפליו.
הוא נבנה במאה הרביעית לפני הספירה והוא ידוע באקוסטיקה יוצאת הדופן שלו. התיאטרון העתיק של אפידאוורוס הוא עדות לכושר ההמצאה והאומנות של היוונים העתיקים. זהו יעד שחובה לבקר בו לכל מי שחוקר את הפלופונס.
בקרו בעיירה Palaia Epidavros
אחרי הביקור בתיאטרון תוכלו להמשיך לעיירה פאלאיה אפידברוס Palaia Epidavros וליהנות מטיול לאורך הרציף הציורי וחוף הים.
באזור יש גם מוזיאון טבע קטן ונחמד בשם Kotsiomitis Natural History Museum.
בסיס לינה שלישי בפלופונס: הכפרים של ארקדיה
אחרי שטיילתם ליד הים, נהנתם מהחופים, האיים, והמפרצים הנהדרים, אין כמו להגיע להרים. בהרים של ארקדיה אפילו בקיץ נעים. בחורף קר מאוד ומושלג.
מחוז המשנה ארקדיה ממוקם בלב הפלופונס. רובו הררי וחלקו הקטן נושק לצדו המערבי של מפרץ ארגוליס.
החלק ההררי מציע מסלולי הליכה נהדרים, שעוברים בין שורת כפרים קטנים. "שביל מנלון" זהו שביל באורך 75 ק"מ שמחולק ל8 מקטעים אשר עוברים בין 9 כפרים. מי שעושה כל השביל, עובר בכל יום מקטע אחד, לן בכפרים ואוכל בטברנות המקומיות.
מה לעשות באיזור
שריינו לעצמכם רפטינג חוויתי מאוד ב-Lousios river – ראו הפרטים כאן.
אפשר לבחור באחד ממסלולי ההליכה או בכמה מהם, אפשר לבקר בעיירות שלכל אחת יש את האופי שלה.
מסלול ההליכה המרשים ביותר, אך הוא גם ארוך ומתאים למיטיבי לכת הוא זה שעובר בין הכפרים Stemnitsa ו- Dimitsana. המסלול עובר במנזר פרודרומו הכה מרשים Moni Timiou Prodromou. אם אתם לא רוצים ללכת לבד, אפשר להצטרף לקבוצה עם מדריך, ראו כאן פרטים.
עוד אפשרות לטיול נהדר: נווטו לגשר Bridge Kokkori ומשם תוכלו לטבול במי נהר הלוסיוס הקפואים ולצאת למסלול הליכה ביער.
בנוסף כדאי לבקר בכפר Vytina. אל תחמיצו ביקור במערת הנטיפים המרשימה Kapsia Cave שנמצאת בקרבת מקום.
לכל המלונות ובתי הארחה המומלצים באזור הכפרים של ארקדיה ראו את הפוסט הזה
בסיס לינה רביעי בפלופונס: מחוז מסינייה
מחוז משנה מסיניה מגוון בנופיו ובנקודות העניין שהוא מציע. בצידו המזרחי כמה מהחופים הכי פופולריים ועיירות נופש קטנות ונהדרות. בצידו המערבי מספר עיירות קטנות עם מבחר מרשים של אתרים ארכיאולוגיים, מצודות וטירות עתיקות. בלב המחוז העיר הגדולה קלמטה; בקלמטה יש גם נמל תעופה קטן שאליו יש טיסות ישירות מישראל בעונת הקיץ.
מוקדי העניין העיקריים:
העיר הגדולה קלמטה Kalamata, בעלת חופים מצוינים, מבחר מסעדות וחנויות וכל מה שאפשר לצפות למצוא בעיר גדולה.
העיירות הקטנות והקסומות סטופה Stoupa, אגיוס ניקולאוס Agios Nikolaos וקרדמלי Kardamyli על רצועות החוף הנהדרות שלהן, מתאימות לנופש רגוע של חופים, טברנות וקצת טיולים רגליים.
המרחק מהן לקלמטה הוא כשעה נסיעה וזה בערך המרחק דרומה לכיוון לימני. הכביש מקלמטה סלול היטב אך מדובר בדרך מפותלת שעולה ויורדת מן ההר. לכן פחות מומלץ להתמקם בעיירות אלו כבסיס לטיול כוכב באזור, אלא בואו אליהן כדי לשהות בהן ובסביבתן הקרובה.
מה לעשות במערב מסינייה
באצבע המערבית של הפלופונס תמצאו מספר עיירות נהדרות לבילוי ולטיולים בסביבה.
בהן למשל העיירה פילוס Pylos שצמוד אליה אתר היסטורי נהדר. כרבע שעה נסיעה דרומה משם ממוקמת העיירה הנהדרת מתו'וני; כדאי גם לבקר בטירה Bourtzi of Methoni Castle.
עוד עיירת נמל קטנה ונעימה היא קורוני Koroni. אם אתם מגיעים אליה בקרו גם בטירה Koroni's Castle.
בדרך מקלמטה לפילוס תוכלו לבקר במפלי פולימיניו Polylimnio Waterfalls. קצת בהמשך ב- Stenosia Waterfalls או ב-Kalamaris Waterfall.
קצת צפונית לפילוס נמצא מפרץ Navarino בו חוף בצורת פרסה שדומה יותר לאגם. האזור נחשב כשמורת טבע ומומלץ לבקר בו.
אטרקציות ופעילויות
לאוהבי האקשן והפעילויות הספורטיביות, אפשר לשלב את הביקור במפלי פולילימניו בפעילות קניוניג מאתגרת (מגיל 8 ומעלה), שריינו לעצמכם תאריך ללא התחייבות, אפשר לבטל עד יום מראש.
לפעילות קייקים בקלמטה שמתאימה מגיל 5, כוללת גם ארוחת, שחייה וסיור שריינו לכם מקום כאן.
בסיס לינה חמישי בפלופונס: חבל מאני
גית'או Gythio היא עיירת חוף מקסימה בדרום אזור פלופונסוס ביוון, השוכנת על החוף המזרחי של חצי האי מאני.
האזור גדוש בהיסטוריה ובמיתולוגיה, וגם באווירה המשלבת חורבות עתיקות, סצנות נמל ציוריות ומסורות תרבותיות תוססות.
המורשת העשירה של העיירה משתרעת עוד בימי קדם. גית'יאו שימשה כעיר הנמל של ספרטה, ומילאה תפקיד מכריע במסחר ובמסעות צבאיים.
השילוב של קסם עתיק, חיי נמל תוססים ויופי טבעי הופכים את גית'או ליעד חובה לכל מי שרוצה לחוות באמת את הפלופונס.
לטיולים מחוץ לעונה אני ממליצה להתמקם בגית'או שפעילה לכל אורך השנה. עם זאת, במאי ויוני תוכלו להתמקם בכל אחת מהעיירות בחבל מאני, הכל כבר פעיל ופתוח.
סעו לטיול יום במונמבסיה
מונמבסיה (Acropolis of Monemvasia), ממוקמת בלשון המזרחית של מחוז לאקוניה. מרחק הנסיעה מגית'או הוא סביב שעה או שעה ורבע.
זהו אי המחובר בכביש ליבשה ויעד חובה לביקור, בעיקר כשמזג האוויר נעים ומאפשר להסתובב ברגל בין הסמטאות ולטפס למבצר למעלה.
מחנים את הרכב בכניסה לאי וממשיכים משם ברגל. אגב, אתם לא חייבים לצעוד על הכביש, משמאלכם תראו גרם מדרגות שיוביל אתכם לשביל הליכה שעובר ממש מעל הכביש, בין פרחים ושיחים.
כשתגיעו לעיר העתיקה היכנסו בשער המרשים, טיילו בסמטאות הציוריות, טפסו דרך העיר עד החלק העליון של חורבות המבצר, ממנו נשקף נוף מרהיב.
לארוחת צהרים אפשר לעבור לעיירה מול האי
במונמבסיה יש מבחר של מסעדות ובתי קפה (וגם מלונות). תוכלו לשתות משהו מול הנוף או לאכול ארוחה טובה. התכוננו לכך שהמחירים גבוהים יחסית.
אם תקציבכם מוגבל או שאתם פחות אוהבים מסעדות באזורים מאוד תיירותיים, יתכן שתעדיפו לסעוד את ארוחת הצהריים שלכם מול האי ולא בתוכו. אנחנו עשינו זאת בביקורים שלנו במונמבסיה ולא הצטערנו.
ממש מול האי מצויה העיירה Gefira. זוהי עיירה יוונית פשוטה ופחות ממוסחרת. תוכלו ליהנות מארוחה טובה מול הנוף שהוא לא פחות יפה מהצד הזה.
אפשר גם להישאר ללון במונמבסיה, יש שעשו זאת ונהנו מאוד. תלוי בכם ובמספר מעברי הלינה שאתם מעוניינים בהם.
בקרו בעיירה לימני ובמערת הנטיפים
יום נוסף כדאי לכם להקדיש ללשון המערבית של לאקנויה: חבל מאני. חבל מאני אוהב במיוחד על מטיילים, בזכות הנופים הציוריים, השלווה והקסם הכללי של האזור.
במרחק נסיעה קצר למדי מגית'או תגיעו לעיירה הנהדרת לימני Limeni. זוהי כנראה אחת העיירות הכי ציוריות שתחוו בטיול. הנוף הנשקף ממנה, מי המפרץ הירקרקים, בשילוב הבתים המטופחים, הוא שובה לב. בלימני סביר להניח שתרגישו שאתם מטיילים בתוך גלויה.
אחרי הסיור בלימני, המשיכו בנסיעה קצרה לעיירה אראופולי. אראופולי זוהי עיר הבירה של אזור מאני. אראופולי היא עיירה יפהפייה עם הרבה מה להציע למבקרים. הכיכר המרכזית של העיירה, Plateia Petromavra, עטורת בתי קפה, מסעדות וחנויות. יש בה גם מספר אתרים היסטוריים. אפשר לסעוד צהרים בעיירה.
אל תחמיצו את מערת הנטיפים
מערת הנטיפים הידועה בשם מערת דירוס, היא מתחם מערות גדול הממוקם ליד הכפר פירגוס דיראו. במערה שוכנים מספר תצורות מרשימות של נטיפים, וכן אגם תת קרקעי. המערה פתוחה לקהל הרחב וניתן לבקר בה בסירה.
אחרי הביקור במערה המשיכו בנסיעה קצרה דרומה לעיירה גרולימנאס Gerolimenas. זוהי עיירת דייגים קטנה וציורית, שמתאימה לעצירה קצרה לקפה או לצהרים (אם כי לבטח תמצאו מבחר רב יותר של מסעדות באראופלי).
עוד קצת דרומה תגיעו לכפר בשם ווטיה Vathia, ששווה גם כן ביקור. זהו כפר הררי שהיה כפר רפאים במשך שנים רבות, ומושך כיום הרבה מבקרים וצלמים. הכפר ברובו נטוש, אך לא לחלוטין. יש בו מסעדה אחת שפתוחה לסירוגין.
צאו לטיול יום לנקודה הכי דרומית ביבשת אירופה
כף מטפן, הנמצאת בקצה חצי האי מאני, נחשבת לנקודה הדרומית ביותר של יבשת אירופה. היא ממוקמת בערך כשעה ורבע נסיעה מגית'או.
יוצא ממנה מסלול הליכה יפה ומאוד מיוחד עד למגדלור.
בכדי להגיע לשם, תעברו בדרך בעיירות שבסעיף הקודם, אבל סביר להניח שלא תספיקו הכל ביום אחד, ולכן מסלול זה מופיע כאן כיום טיול נפרד.
למסלול ההליכה הזה נדרש יום יפה, בלי רוחות חזקות. בחרו יום מתאים.
שימו לב שהכבישים ברבע שעה האחרונה של המסלול הם צרים יותר, פחות מתוחזקים. התחושה בהם היא של אזור נידח למדי, ומי שיש לו פחד גבהים לא בטוח יאהב את הדרך הזו.
עליכם לנווט למגרש החנייה הזה ומכאן להמשיך רגלית. בנקודת החנייה אגב יש מסעדה קטנה (שפתוחה באופן עונתי).
אתר מיסטרס
כ-50 דקות מגית'או תגיעו ל-מיסטרס Mystras. זוהי עיר ביזנטית מרהיבה השוכנת בין ההרים המחוספסים של אזור לאקוניה. המקום נמצא במרחק נסיעה קצרה מספרטה ולמעשה בדרך שלכם לגית'יו או בדרך חזרה מחבל מאני לכיוון אתונה.
אתר מורשת עולמי זה של אונסק"ו מציע הצצה אל הפאר של התקופה הביזנטית.
מלבד האתר ההיסטורי אל תחמיצו ביקור בעיירה המקסימה.
אם יש לכם זמן, קפצו לעיירה סמוכה
לאחר שאני מבקרת במקומות הכי פופולריים, אני תמיד אוהבת לחפש את המקומות האותנטיים המסתתרים בסביבה ופחות עמוסים בתיירים. במרחק נסיעה קצרצר ממיסטרס תגיעו לעיירה הקטנה Parorio. זוהי עיירה יוונית אותנטית, עם כמה טברנות ומסלול הליכה נהדר שיוצא ממנה.
עקבו אחר שלט מתוך הכפר שמוביל אתכם לתחילת מסלול ההליכה. המסלול יפה והנוף מקסים. אנחנו לצערנו לא עשינו אותו במלואו מאחר שהתחיל לרדת גשם.
חזרה לאתונה וטיסה ארצה
לפי המסלול בפוסט זה, אתם תסיימו את טיולכם באזור חבל מאני, ותהיו במרחק של כשלוש שעות נסיעה משדה התעופה של אתונה.
אני ממליצה לכם מראש לבחור ולהזמין טיסה שיוצאת בשעות אחה"צ המאוחרות או הערב, כך תרוויחו יום טיול ותוכלו ליסוע ישירות לשדה התעופה. עם זאת, אל תשכחו לקחת טווח ביטחון בנסיעה לשדה התעופה, במקרה של פקקים הדרך עלולה מאד להתארך.
ככל שאתם טסים בטיסת בוקר או צהרים מוקדמים, כדאי מאד להגיע לאתונה ערב לפני הטיסה. המלצות למלונות טובים לא רחוקים מהשדה תמצאו כאן.
לביקור באתונה החורף והאביב הם תקופות מצויינות
אתונה היא יעד מושלם לביקור בחורף או בתחילת האביב. בקיץ חם כל כך, צפוף, עמוס ולא מומלץ בכלל לבקר בעיר.
אם יש לכם יומיים שלושה בסוף הטיול בפלופונס, אתם בהחלט יכולים לסיים בבילוי עירוני. שימו לב: כדאי לכם להחזיר את הרכב השכור ולהתנייד באתונה בתחבורה ציבורית. החנייה תעלה לכם יותר מעלות ההשכרה…
עצירות בדרך מחבל מאני לאתונה
הנסיעה כאמור אורכת כשלוש שעות, ואם יש לכם זמן, תוכלו לעצור במספר מקומות נהדרים בדרך.
קרוב לגית'יו וממש בדרך צפונה נמצא אתר מיסטרס והעיירה הססגונית (שמוזכרים למעלה).
עוד כשעה נסיעה צפונה משם תוכלו לבקר בעיירה נמאה, שנחשבת בירת היין של הפלופונס. ראו מיד מטה עוד פרטים.
בהמשך, קרוב מאוד לנמאה, תגיעו למחוז קורינתוס. האזור כולו מלא בהיסטוריה עתיקה ובשלל אתרים ארכיאולוגיים. במזג אויר נוח תוכלו לבקר ב- Archeological Site of Heraion at Perachora שכולל מסלול הליכה נוח בין העתיקות למרגלות החוף.
לא רחוק משם אגב נמצאת עיירת הנופש לוטראקי.
תוכלו לבקר גם במבצר אקרוקורינתוס המרשים המוקף בנוף נהדר. שימו לב שהמבצר נסגר בכל יום בשעה 15:30.
כשעה ורבע מנמל התעופה של אתונה, תחצו את הגשר לפלופונס ותעברו את תעלת קורינתוס. התעלה נחפרה בעבודת פרך ונפתחה ב-1893. היא מקצרת בכ-300 ק"מ את המסלול מהים האדריאטי לנמל פיראוס.
בקרו בעיירה נמאה: מוקד תעשיית היין של הפלופונס
כחצי שעה הלאה משם נמצאת העיירה נמאה Nemea שנחשבת אחד המוקדים המרכזיים לתעשיית היין בפלופונס. בסביבות העיירה תוכלו למצוא הרבה ייקבים שמציעים טעימות יין (בתשלום ובתיאום מראש).
אם אתם בנמאה כדאי לכם לסייר בטירה ולמנזר הנחבא בסלע Castle of Saint George.
בנמאה גם תוכלו לעצור באחת הטברנות המקומיות, לארוחת צהרים.
כמה הערות כלליות למסלול ולתכנון:
התאימו את המסלול המפורט בפוסט להעדפות שלכם, לטעמכם, לקצב שלכם וכמובן למשך הזמן העומד לרשותכם. כך למשל אם עומדים לרשותכם רק 7 ימים, אני מציעה לכם לבחור שני בסיסי לינה (מתוך ה-5 המפורטים בפוסט) ולהסתפק בהם. אחרת תעבירו את השבוע שלכם בנסיעות ארוכות ומעייפות ממקום למקום. אפשר למשל לבחור את אזור נאפפליו וחבל מאני, או את נאפפליו ומזרח הפלופונס. כל אחת מהאפשרויות הללו מאפשרות טיול נפלא!
במידה שיש לכם 10 ימים, תוכלו להוסיף בסיס לינה שלישי.
מלונות מומלצים בפלופונס
ישנם מספר פוסטים מפורטים שיסייעו לכם למצוא מלון מתאים:
מלונות מומלצים ליד נמל התעופה של אתונה
מזרח הפלופונס: ארמיוני, פורטו הלי והסביבה – כל המלונות המומלצים
העיירה היפה נאפפליו: כאן תמצאו מלונות נהדרים בה
ואפשר גם ללון בעיירת החוף טולו (ליד נאפפליו)
מפת המסלול
במפה מסומנים:
נמל התעופה של אתונה;
תעלת קורינתוס, נמאה,
נאפפליו, טולו, אפידוורוס, פורטו הלי, הידרה,
מיסטרס, מונמבסיה, גית'או, מערות דירוס, לימני, הנקודה הכי דרומית ביבשת.
קלמאטה, פילוס, קורוני, מת'וני
וטינה, סטמניצה, דימיצאנה